Metro-portal.hr

objavljeno 28.10.2009. 20:51:14
MORSKA OAZA

Zaplovio najveći i najskuplji svjetski 'cruiser'

'Oasis of the Seas' dug je 360 i širok 47 metara, ima sve što gost poželi, a vlasnika Royal Caribbean koštao je 900 milijuna eura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Najveći i najskuplji ikad sagrađen putnički brod za krstarenje, Oasis of the Seas, isplovio je u srijedu iz finskoga brodogradilišta STX u luci Turkuu.

Oko 900 milijuna eura stajala je gradnja tog kolosa koji je naručila američka tvrtka Royal Caribbean, i koji će moći prevoziti do 6.360 putnika i 2.000 članova posade.

STX Finlande, podružnica južnokorejskog brodogrališita STX, predat će američkoj tvrtki brod na svečanosti u Turkuu, luci na jugozapadu Finske. Oasis of the Seas treba prijeći Atlantik do istočne obale Sjedinjenih Američkih Država, odakle će 1. prosinca na prvo turističko putovanje iz Fort Lauderdalea isploviti prema Haitiju.

Tvrtka Royal Caribbean nazvala je brod "najoriginalnijim do danas, s najviše inovacija i zabavišta koja predstavljaju prava malena sela na moru". Brod je namijenjen mladim obiteljima, ali i umirovljenicima koji su najčešća klijentela takvih putovanja.

Novi brod nudi gostima bazen s valovima za surfanje, stijenu za penjanje i mnoštvo drugih aktivnosti, među ostalim program s Broadwaya i priredbe na ledu, a gosti će moći uživati u sjeni pravoga drvoreda na javnom prostoru na oko 40 posto površine.

Brod ima 16 mostova na visini od 65 metara, dug je 360 metara i širok 47, čime je za 32 metra veći od broda Freedom of the Seas, dosadašnjeg rekordera u duljini među krstašima. Tvrtka Royal Caribbean naručila je Oasis 2006., a njegov brat blizanac, Allure of the Seas, bit će predan ujesen 2010.

Međutim, gospodarska kriza pogodila je i sektor krstarenja pa još ima mjesta na brodu za njegovo prvo putovanje u prosincu. S druge strane, na adresu finskog brodogradilišta STX, koje je jedino u toj zemlji specijalizirano za velike brodove, ne stižu nove narudžbe i radnicima prijeti nezaposlenost. Tvrtka zapošljava oko pet tisuća ljudi i nije primila nijednu narudžbu više od godinu i pol dana.

Brodograditelji su zatražili pomoć finske vlade da podupre inovacije ili promijeni fiskalni sustav u korist kupaca brodova, no vlada zasad nije odgovorila na te zahtjeve.

Gospodarski stručnjaci tvrde da će velike turističke tvrtke ponovno naručivati brodove kad njihova klijentela opet počne trošiti novac na putovanja.

Agencija AFP u posebnu tekstu piše da se krstarenje demokratiziralo i zadnjih godina postalo pristupačno širim slojevima stanovništva. Od 1990. do 2008. broj krstarenja u svijetu porastao je s 3,7 na 13 milijuna, što znači prosječni godišnji rast od 7,4 posto, po američkoj udruzi Cruise Lines International Association. Jedno krstarenje stoji 900 do 1000 eura na tjedan po osobi, a djeca i mladi do 18 godina ne plaćaju putovanje. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 20:51:14
http://metro-portal.hr/zaplovio-najveci-i-najskuplji-svjetski-cruiser/25245/