Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2011. 09:37:00
DRUGA NOĆ

Zapadne sile usredotočene na libijsku protuzračnu obranu

Saveznici dovode u pitanje sve što Gadafi traži, žele spriječiti napad Gadafijevih snaga na Bengazi

Zrakoplov saveznika
Zrakoplov saveznika (YouTube)

Zapadna sile pokrenule su u noći s nedjelje na ponedjeljak drugi val zračnih napada na Libiju, prenosi Hina. Nakon što su prve noći zaustavili napredovanje snaga Moamera Gadafija prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju, saveznici su gađali uglavnom libijsku protuzračnu obranu.

Intervencija pokrenuta pod okriljem UN-a izazvala je kritiku čelnika Arapske Lige Ama Muse, koji je rekao da je u bombardiraju poginuo veliki broj civila. SAD je međutim ocijenio da su zapadni udari bili "prilično uspješni", te da Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima.

Američki viceadmiral Bill Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a kazao je da u operaciji u kojoj uz SAD između ostalih sudjeluju i Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada, nije izgubljen nijedan zapadni zrakoplov, prenosi Reuters.

Gortney je dodao da nema novih libijskih zračnih aktivnosti, te da je libijski radarski nadzor zračnog prostora zahvaljujući operaciji znatno smanjen. Također je rekao da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre", rekao je Gortney.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su u sklopu drugog vala napada britanske podmornice ponovno ispaljivale navođene projektile tipa Tomahawk.

"Zajedno s našim međunarodnim partnerima nastavljamo operacije provođenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1973", rekao je glasnogovornik ministarstva.

Američki dužnosnici kazali su da još uvijek nije u potpunosti uklonjena prijetnja napada Gadafijevih snaga na Bengazi, ali su naglasili da su vladine snage nakon napada zapadnih zrakoplova "izolirane i zbunjene".

Gates očekuje proširenje vojne suradnje s Rusijom

Američki ministar obrane Robert Gates doputovao je u ponedjeljak u službeni posjet Rusiji, od kojeg se očekuje da ublaži zabrinutost Moskve oko proturaketnog štita u Europi i pridonese proširenju suradnje oružanih snaga dviju velikih sila.

Riječ je o četvrtom Gatesovu posjetu Rusiji i vjerojatno posljednjem na dužnosti ministra obrane, prije očekivanog odlaska u mirovinu ovoga ljeta, izvijestio je CNN. Gates će posjetiti St. Peterburg i Moskvu, gdje će s ruskim čelnicima razgovarati o nizu pitanja od zajedničkog interesa.

U ponedjeljak će održati govor pitomcima Mornaričke akademije u St. Peterburgu i sastati se s ruskim ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom, a u utorak će u Moskvi razgovarati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

Gates i Serdjukov razgovarat će o obrani od projektila u Europi, te o regionalnim i međunarodnim pitanjima, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Gates je uoči posjeta izjavio da suradnja Rusije u ratu u Afganistanu i potpora u Vijeću sigurnosti UN-a za rezolucije sa sankcijama protiv Sjeverne Koreje i Irana, naglašavaju dramatičan razvoj američko-ruske suradnje u posljednjih nekoliko godina.

Rusija je također bila suzdržana kod posljednjeg glasovanja Vijeća sigurnosti UN-a za vojnu intervenciju u Libiji, učinkovito omogućivši saveznički napad na snage pukovnika Moamera Gadafija i zaštitu libijskih civila.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell izjavio je u petak da se Gatesov posjet Rusiji odvija bez obzira na savezničku akciju u Libiji, jer je ministar u stalnoj vezi s Washingtonom i može "obavljati svoje dužnosti, bez obzira gdje je u svijetu".

21.03.2011. 09:37:00
http://metro-portal.hr/zapadne-sile-usredotocene-na-libijsku-protuzracnu-obranu/56753/