Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2013. 08:32:00
KATASTROFA

Zapad sprema napad na Siriju, Putin šuti

Navodi o korištenju kemijskog oružja u Damasku krajnje su ozbiljni i moraju se čim prije istražiti, pozvala je UN-ova povjerenica za ljudska prava

Je li Bashar al Assad prešao crvenu crtu?
Je li Bashar al Assad prešao crvenu crtu? (Screenshot YouTube)

'Korištenje kemijskog oružja zabranjeno je međunarodnim pravom', rekla je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay te istaknula da se 'Apsolutna zabrana odnosi na sve okolnosti... ona obvezuje vladu unatoč tomu što ona nije potpisala Konvenciju o zabrani kemijskog oružja iz 1993. No ona obvezuje i antivladine oružane skupine', prenosi Reuters.

Godinu dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama kazao da će uporaba kemijskog oružja označiti da je prijeđena 'crvena crta' u sirijskom sukobu, navodi o kemijskom napadu u srijedu koji je usmrtio stotine ljudi, na okrutan način razotkriva proturječja i oklijevanja Zapada da intervenira u Siriji, piše agencija AFP. 

Bijela kuća u četvrtak je bila pod pritiskom tiska i zastupnika u Kongresu. Fotografije djece žrtava kemijskog oružja bile su u četvrtak na naslovnicima triju velikih američkih dnevnika, New York Timesa, Washington Posta i Wall Street Journala. 


Republikanski senator John McCain, koji je bio protukandidat Obami na predsjedničkim izborima 2008., optužio je administraciju demokrata za 'pasivnost' prema građanskom ratu u Siriji. 

'Prije godinu dana... predsjednik je rekao da će primjena kemijskog oružja u Siriji označiti da su prešli crvenu crtu', napisao je McCain i optužio administraciju da su 'prijetnje pale u prazno' jer se 'ubojstva nastavljaju, Asad je na vlasti i nastavlja očito rabiti kemijsko oružje protiv civila'. 

Bijela kuća rekla je da je 'užasnuta' snimkama i da je zatražila 'trenutačan pristup' za 'stručnjake UN-a' jer službeno Washington nema dokaza o napadima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjeruje da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje i ubio stotine ljudi u oporbenoj četvrti Damaska te je osudio svijet jer žmiri na te napade.

Ako Sirija ne bude kažnjena, njezin saveznik Iran bit će ohrabren u razvoju svog nuklearnog oružja, ustvrdio je Netanyahu i ustvrdio da je 'Sirija iransko pokusno polje, jer Iran pozorno prati hoće li i kako će svijet odgovoriti na to nasilje'. 'To su iznova dokazi da ne možemo dopustiti najopasnijim režimima na svijetu da se domognu najopasnijeg oružja', rekao je izraelski premijer. 

Francuska je pozvala međunarodnu zajednicu da odgovori silom na napade sirijskog režima, piše agencija AFP i prenosi ocjene analitičara da akcija u Siriji ne bi riješila problem. 'To ne bi zaustavilo sukob, rat bi se nastavio', kaže čelnik Njemačkog vijeća za međunarodne odnose Paul Freiherr von Maltzahn. 

Bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a, Britanac Lord Mark Malloch Brown, smatra da 'treba zaboraviti retoriku o crvenoj crti i vojnoj akciji i pokušati naći sporazum s Rusima i Kinezima, a to znači utvrditi činjenice' što se dogodilo.

23.08.2013. 08:32:00
http://metro-portal.hr/zapad-sprema-napad-na-siriju-putin-suti/80020/