Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2010. 20:17:47
POKVARENI TELEFON

Zapad odbacuje iranske izjave o rješavanju nuklearnog spora

Iranci su poručili kako su ozbiljni glede postizanja napretka u pregovorima no zapad opet smatra kako se radi o dobivanju na vremenu

Manušer Motaki
Manušer Motaki (Getty Images)

Tvrdnje Irana da je blizu sporazuma o nuklearnom programu tek trebaju biti potkrijepljene konkretnim akcijama, ocijenili su dužnosnici zapadnih zemalja u subotu u Muenchenu na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.

Dužnosnici SAD-a i europskih zemalja odbacili su izjavu iranskog ministra vanjskih poslova Manušera Motakija od petka da se Teheran "približava konačnom sporazumu". Motaki je izaslanicima izjavio da je Iran "ozbiljan" glede postizanja napretka istaknuvši da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ranije ovog tjedna sugerirao da će konačno pristati na izvoz znatne količine urana za obradu.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, čija se zemlja pridružila stalnim članicama Vijeća sigurnsoti UN-a u pregovorima s Teheranom je, međutim, odbacio Motakijeve izjave kao već poznate. On je rekao da je Iranu upućen razuman prijedlog za rješavanje spora.

"Ako nema nečeg više od onog što ste čuli jučer onda, nažalost, moramo reći da to nije nova transparentnost", rekao je Westerwelle. "Ne znači da je došlo do promjene. Takvo je stanje i s njime se moramo suočiti".

Motaki se iza zatvorenih vrata na marginama konferencije sastao sa čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiyom Amanom no nije poznato je li ponudio išta novo u vezi s prijedlogom za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja.

"Imao sam vrlo dobar razgovor s Yukiyem Amanom, glavnim ravnateljem IAEA... Razmijenili smo gledišta o iznesenom prijedlogu i ja sam pokušao objasniti iranska gledišta", Manušer MotakiAmano je nakon razgovora izjavio da Iran nije iznio nikakav protuprijedloga glede sporazuma o obogaćivanju njegovog urana.

"Nisam dobio nikakav protuprijedlog", rekao je Amano novinarima istaknuvši kako se "dijalog nastavlja i treba ubrzati".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a James Jones govorio je o ustrajnom iranskom "prkošenju" zahtjevima zapada da zamrzne svoj programa obogaćivanja urana. On je rekao da pregovarači nastoje uvjeriti Iran da promijeni smjer.

"Nismo vidjeli naznake da je to sada spreman učiniti", rekao je. Jones je naglasio da Iranu istječe vrijeme prije no što će Vijeće sigurnosti razmatrati nove sankcije.

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg odbacio je Motakijeve izjave kao "očito dobivanje na vremenu".

Unatoč razgovorima o sankcijama Kina se nastavila opirati tom smjeru. U petak je kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi sudionicima muenchenskog foruma rekao da Kina vjeruje u strpljenje i da su potrebni daljnji diplomatski napori.

EU-ova povjerenica za vanjske poslove Catherine Ashton rekla je da "se slaže s kineskim ministrom vanjskih poslova da mogućnosti dijaloga nisu iscrpljene, ali je za dijalog potrebno dvoje".

Manušer je izjavio kako Iran vidi dobre izglede za zaključenje dogovora sa svjetskim silama o razmjeni svog slabo obogaćenog urana za visoko obogaćeno gorivo koje se može koristiti u reaktoru za proizvodnju medicinskih izotopa.

"Ja osobno vjerujem da smo stvorili pogodan teren za takve razmjene u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je Motaki na 46. Konferenciji o sigurnosti koja je u Muenchenu počela u petak i trajati će tri dana. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 20:17:47
http://metro-portal.hr/zapad-odbacuje-iranske-izjave-o-rjesavanju-nuklearnog-spora/32396/