Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2017. 13:32:00
ZNATE LI?

Zanimljivosti o Božiću koje možda niste znali

Vjerojatno već svi znaju da je Djed Božićnjak u crvenom odjelu smišljen u glavama marketinških stručnjaka, a potpuno ista je stvar i s jelenom crvenog nosa, Rudolfom

Sve što niste znali o Božiću
Sve što niste znali o Božiću (Shutterstock)

Božić je blagdan koji uzimamo prilično zdravo za gotovo - rodio se mali Isusek u štalici, došli neki pastiri, pa kraljevi, dali poklone i priča krenula... no je li to stvarno baš tako ili nam pune glavu bajkama?

Pa da vidimo što kažu činjenice - u Bibliji nigdje nećete pronaći točan datum rođenja Isusa, tako da se dobar dio povjesničara odlučio za varijantu po kojoj se to zapravo dogodilo u rano proljeće, zaključujući to na temelju šturog opisa vremenskih prilika u Bibliji. 

Naravno, našao se papa koji je odlučio da bi jedan takav blagdan sigurno privukao brdo novih vjernika, papa Julije I, i onda ga je i proglasio, na opće veselje sadašnjih ljubitelja teorija zavjere je taj dan - 25. prosinca, ujedno i dan paganskih Saturnalija, pa vi zaključite sami je li to samo slučajnost ...

Prve jaslice napravio je daleke 1224. godin sv. Franjo Asiški kako bi priču o Isusovom rođenju približio sljedbenicima i objasnio im značenje blagdana u kućama se nalaze razni ukrasi koje povezujemo.

Nisu baš svi veselo prihvaćali novi blagan - vjerovali ili ne, od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga. Božić u ta doba stvarno nije imao neko posebno značenje, pa je i prva sjednica Kongresa sazvana 1789. godine na Božić, bez ikakvog prazničnog raspoloženja. Naravno, sada je Božić u SAD vrijeme kad trgovci rade dobar dio godišnjeg prometa ... 

Očekivano, većinu urbanih mitova oko Božića stvorili su (gle čuda) Amerikanci, pa je tako Djed Božićnjak koji leti na sanjkama prvi puta spomenut u seriji kratkih priča Washingtona Irvinga "The Sketch Book of Geoffrey Crayon", gdje u snu glavnog junaka sv. Nikola leti nebom u kolima. Priča je postala jako popularna i poslužila Charlesu Dickensu kao inspiracija za Božićnu priču.

Vjerojatno već svi znaju da je Djed Božićnjak u crvenom odjelu smišljen u glavama marketinških stručnjaka, a potpuno ista je stvar i s jelenom crvenog nosa, Rudolfom kojeg je u reklamu stavio Robert L. Maya 1939. godine kako bi privukao kupce u jednu robnu kuću. 

 

Bez obzira na sve - sretan vam Božić i uživajte u njemu!

25.12.2017. 13:32:00
http://metro-portal.hr/zanimljivosti-o-bozicu-koje-mozda-niste-znali/109331/