Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2013. 13:02:00
ŠKOLICA ZDRAVE PREHRANE

Zanimljive vrste ulja koje su odlične za zdravlje

Svi znamo da je maslinovo ulje dobro za zdravlje, ali postoji još puno ulja za koja mnogi nisu čuli, a vrlo su korisna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Ulje od avokada 

Gusto ulje od avokada bogato je monozasićenim mastima - ove masti se smatraju zdravima za srce jer smanjuju loš kolesterol. Ovo će vas ulje također opskrbiti luteinom, antioksidansom koji poboljšava zdravlje očiju i bijelih krvnih zrnaca. 

Koristite li ga u salati, ono će vam pomoći pri apsorpciji antioksidanasa koji razgrađuju masti, poput beta karotena koji se nalazi u povrću. S obzirom na to da ima izuzetno visoku točku izgaranja, možete ga koristiti za prženje, ali i kao preljev za salatu. 

Ulje od konoplje 

Ovo ulje sadrži obilje osnovnih masnih kiselina kao što su omega 3 alfa linolejska kiselina koja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Konoplja također sadrži gama linolejsku kiselinu koja poboljšava zdravlje kože. 

Ovo ulje previše je osjetljivo da bi ga se zagrijavalo tako da je idealan izbor za salate i pesto. 

Ulje od lješnjaka 

Ovo ulje bogatog ukusa sadrži vitamin E, moćan je antioksidans zaslužan za oštar um i sluh. Skoro 80 posto svih masnoća u ovom ulju su monozasićene vrste. Kako bi se sačuvao delikatan ukus ulja, nakon otvaranja potrebno ga je držati u hladnjaku. 

Baš radi svog specifičnog okusa ovo ulje je idealno za dodavanje salatama, pečenom povrću ili tjestenini.

Ulje od koštica grožđa 

Ovaj sporedni proizvod u proizvodnji vina ima blag okus i predstavlja odličan izvor vitamina E i oleinske kiseline -  koja smanjuje rizik od  srčanog udara za 73 posto, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u  medicinskom časopisu „Neurologija". 

Pojedina istraživanja smatraju da oleinska kiselina može obuzdati glad pošto se u organizmu pretvara u hormon koji smanjuje apetit. Pazite da izaberete ulje koje je obrađeno strojnim prešanjem bez upotrebe kemikalija. 

Neutralan ukus ovog ulja čini ga idealnim za pripremu bilo kojeg jela u kuhinji.

Bademovo ulje 

Ovo ulje ima blag ukus i bogato je monozasićenim mastima, vitaminom E i fitosterolima - biljnim spojevima koji imaju pozitivan učinak na razinu kolesterola. Najbolje ga je koristiti za pripremu kolača.


05.06.2013. 13:02:00
http://metro-portal.hr/zanimljive-vrste-ulja-koje-su-odlicne-za-zdravlje/78542/