Metro-portal.hr

objavljeno 07.09.2013. 12:01:00
COOL

Zanimljive razlike između ženskog i muškog mozga

Usporedbe muškog i ženskog mozga pokazale su da zapravo stvarno postoje velike razlike koje utječu na sve aspekte života

Razlike su jako zanimljive
Razlike su jako zanimljive (Arhiva)

razlike između muškog i ženskog mozga prilično su velike, tvrdi dr. Daniel Amen koji je sa suradnicima analizirao skenove mozga 26 tisuća ljudi, zaključivši da one utječu na sve aspekte života, od duljine preko pamćenja, osjećaja do poslovnog uspjeha.

Žene, primjerice, imaju bolji dotok krvi u 112 od 128 regija mozga koje su proučavane, što znači da su aktivniji od muških, uz veliku razliku u radu prefrontalnog korteksa gdje se kontroliraju impulsi, planira, organizira i uči na greškama.

S druge strane, muški mozak aktivniji je u regijama koje kontroliraju vizualnu percepciju, prepoznavanje oblika i praćenje objekata kroz prostor, pa se posljedično bolje snalaze u prostoru.

Zanimljivo je i da spolovi koriste različite dijelove mozga za iste operacije, tako da činjenica da je muški mozak 8 do 10 posto veći od ženskog ništa ne znači, čak ni to da u prosjeku imaju 4 posto neurona više od žena.

Žene zato imaju veća oba prednja i limbički korteks, pa su bolje opremeljene da budu vođe od muškaraca.

07.09.2013. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zanimljive-razlike-izmedju-zenskog-i-muskog-mozga/80306/