Metro-portal.hr

objavljeno 27.02.2011. 10:00:00
ZDRAVA SOLUCIJA

Zamijenite kofein prirodnim varijantama

Svatko ponekad treba stimulans, no s toliko kontroverza koje su vezane za energetska pića, je li kofein relativno sigurna opcija?

Fotografija vijesti

Majka priroda srećom nam nudi alternativne varijante koje nemaju štetan utjecaj na zdravlje.

Kombucha - ova fermentirana vrsta čaja još uvijek je relativna nepoznanica, no kombucha je u upotrebi još od doba kineske dinastije Qin, koja je vladala 250. godine prije Krista. Radi se o crnom čaju s enzimima i aminokiselinama, koji ima višestruke koristi za zdravlje, uključujući i podizanje energije.

Hrana bogata željezom - nedostatak željeza u prehrani može dovesti do anemije, što u konačnici uzrokuje slabost i umor. Zahvaljujući Popaju, svi znamo da je špinat pun željeza, no postoji mnoštvo druge hrane s ovim svojstvom. Sjemenke buče i suncokreta, tofu, bijeli grah, leća, sušene rajčice. Sve ovo možete uvrstiti u svoju prehranu kako bi ste postigli preporučenu dnevnu dozu od 18mg.

Hrana bogata vitaminom C - vitamin C nije samo ključan za održavanje zdravlja već i za otklanjanje iscrpljenosti i umora. Osim agruma, voće i povće poput kiwija, rajčica, jagoda, paprike, kupusa, sadrži mnogo vitamina C u malim porcijama.

Banane - svo voće sadrži ugljikohidrate u obliku prirodnih šećera, koji daju energiju. Ugljikohidrati iz banane lako se probavljaju, što znači da brzo djeluju. Ukoliko želite dugotrajnije djelovanje, kombinirajte bananu s proteinskom snagom maslaca od kikirikija.


27.02.2011. 10:00:00
http://metro-portal.hr/zamijenite-kofein-prirodnim-varijantama/55865/