Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2014. 18:39:00
MA DA?!

Zaljubljenost loše utječe na san

Dopamin i kortizol upravljaju našim tijelom kad smo zaljubljeni, pa nas taj nalet energije košta i sat vremena sna tijekom noći

Ljubav vas drži budnim
Ljubav vas drži budnim (Shutterstock)

Ljubav donosi euforiju, bila ona uzvraćena ili ne, uz dodatak straha i strasti, a sve zajedno dovodi do lošijeg sna, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Basel. Naime, dopamin intenzivno djeluje u ranoj fazi zaljubljenosti i stavlja nas u hipomanično stannje.

Tako svježe zaljubljeni ljudi spavaju i do sat vremena manje od onih koji nisu u tom blaženom stanju, a takvo ste stanje protegne i na više od šest mjeseci u nekim slučajevima. 

Znanstvenici su eksperiment napravili školski, s upitnicima i magnetnom rezonancom mozga, a rezultati su pokazali da su zaljubljenima najaktivniji dijelovi mozga povezani s nagrađivanjem koji su pod utjecajem dopamina. 

Ta se područja mozga inače aktiviraju kad uživamo u hrani, seksu ili piću na prirodan način ili umjetno pod djelovanjem droga.

Sve to potiče pojačano lučenje hormona stresa kortizola koji dodatno diže energiju, pa nije ni čudo da se zaljubljenima prije spavanja roje razne misli po glavi koje im ne daju mira.

Što je najzanimljivije, znanstvenici vjeruju da i kod starijih osoba, bez obzira na dob, zaljubljenost izaziva jednake učinke.

10.02.2014. 18:39:00
http://metro-portal.hr/zaljubljenost-lose-utjece-na-san/83215/