Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2014. 20:04:00
WOW!

Zaljubljenost je stvarno kao droga

Zaljubljenost u našem mozgu izaziva gotovo identične reakcije kao kad uzimamo droge, zapravo još i jače nego da uzimamo kokain

Zaljubljenost je prava pravcata droga
Zaljubljenost je prava pravcata droga (FreeDigitalPhotos)

Zaljubljenost je čista kemija, tvrde znanstvenici, i to opasnija od droga jer je lučenje dopamina tijekom faze zaljubljenosti jače nego pri uzimanju kokaina.

Lude stvari koje nekad radimo kad smo zaljubljeni do sad su objašnjavane riječi kemija u malo širem smislu, a sad je istraživanje pokazalo što se točno događa mapiranjem kemijskih promjena koje pale i gase određene dijelove mozga.

Za početak, očekivano, nakon što se zaljubimo ugasi se frontalni korteks, prednji dio mozga koji je odgovoran za donošenje odluka.

Dopamin kod zaljubljenih raste, a on je ključan za želju, euforiju i zadovoljstvo. Nagli porast dopamina izaziva snažan osjećaj da ne možemo odustati od ljubavi. 

Sve u svemu, znanstvenici su donijeli prilično nezgodan zaključak da je "lud od ljubavi" potpuno istinita fraza, jer ponašanje zaljubljenih spada u kategoriju mentalnih poremećaja koji nas dovode u zablude.

14.12.2014. 20:04:00
http://metro-portal.hr/zaljubljenost-je-stvarno-kao-droga/89025/