Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 14:44:50
NOVA PRAVA

Zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

U slučajevima promjene spola ili imena transseksualnih osoba zakoni su diskriminirajući i remete privatnost te ionako ranjive skupine ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Rečeno je to na današnjemu okruglom stolu Lezbijske grupe "Kontra" i Ženske mreže Hrvatske, koje su predstavile svoje zakonske prijedloge kojima bi se to promijenilo.

Moguće je da će zastupnici već na idućoj sjednici Hrvatskoga sabora raspravljati o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o osobnom imenu te Zakona o državnim maticama, a još u studenom prošle godine Ustavnom sudu poslan je prijedlog za ocjenu njihove ustavnosti.

Po riječima odvjetnice Sanje Bezbradice, kada transseksualna osoba koja je promijenila spol ili ime daje na uvid rodni list, u njemu se vidi ta promjena, što nerijetko dovodi do njihove diskriminacije u ostvarivanju različitih prava.

Predlaže se da se, za razliku od dosadašnje prakse, u temeljni upis navede spol ili ime nakon promjene, a ne da se promjene zapisuju u naknadnoj bilješci rodnog lista, rekla je Bezbradica, dodajući da bi trebalo utvrditi kome bi i u kojem opsegu stari podatci ipak bili dostupni u slučaju pravnog intersa.

Transseksualne osobe nisu psihički ni fizički bolesne, kako se prije mislilo, nego je riječ o duboko nesretnim ljudima koji od najranije dobi znaju da su drugačiji, a ne smiju to izraziti, rekla je Bezbradica. Nema točnog broja, ali po nekim pokazateljima u Hrvatskoj ima oko 250 transseksualnih osoba, dodala je.

Koordinatorica Lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juras rekla je da su zakonski prijedlozi napravljeni na temelju primjera osoba koje su im se javile za pomoć. Primjerice, dijete koje je u postupku promjene spola bilo zlostavljano u školi ne može izbjeći da se to dozna pri upisu u novu školu. Jedna je osoba zbog promjene spola diskriminirana pri zapošljavanju, a djevojka iz manje sredine pretučena je kada je na oglasnoj ploči objavljeno da će promijeniti ime zbog promjene spola, navela je.

Potporu inicijativi na okruglome stolu dali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik te SDP-ov zastupnik Šime Lučin i HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh, koji su poduprli senzibilizaciju javnosti za raspravu o toj temi, ali i upozorili da bi je neki mogli doživjeti kao kontroverznu. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 14:44:50
http://metro-portal.hr/zakoni-diskriminiraju-transseksualne-osobe/30985/