Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 16:07:00
STAVOVI PREMA ISLAMU

Zakon o zabrani nošenja burke u Njemačkoj bi bio "neprikladan"

Po pisanju dnevnika Tagesspiegel od utorka, u provjeri koju je provela sudska služba njemačkog parlamenta zaključeno je da bi zakon po francuskom i belgijskom modelu bio protuustavan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Zakon koji zabranjuje nošenje burke na javnom prostoru u Njemačkoj bio bi "neprikladan i stoga nepoželjan", ocijenio je u utorak ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Zakoni ili nacrti zakona u Belgiji i Francuskoj ili pak poziv na europsku zabranu burke koju je pokrenula njemačka europska izaslanica, "neprikladni su i iz tog razloga nepoželjni", rekao je on u video razgovoru za dnevnik Leipziger Volkszeitung koji će biti dostupan on line u srijedu. Ocijenio je da stotinjak žena nosi burku u Njemačkoj. Ministar se izjašnjavao nekoliko dana prije otvaranja njemačke islamske konferencije 17. svibnja. Tom prigodom "razgovarat ćemo o tome postoji li neprijateljsko ozračje spram islama u Njemačkoj", no rasprava o burki "nije potrebna", dodao je on.

Po pisanju dnevnika Tagesspiegel od utorka, u provjeri koju je provela sudska služba njemačkog parlamenta zaključeno je da bi zakon po francuskom i belgijskom modelu bio protuustavan. "Ne postoji nikakvo pravo na želju da se bude zaštićen od religioznih utjecaja u javnom prostoru", napisala je komisija, čak ni u ime zaštite žena. Promjena Ustava ne bi čak dolazila u obzir jer bi se suprotstavljala poštivanju ljudskog dostojanstva, drži komisija. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 16:07:00
http://metro-portal.hr/zakon-o-zabrani-nosenja-burke-u-njemackoj-bi-bio-neprikladan/39273/