Metro-portal.hr

objavljeno 23.06.2014. 09:38:00
TRIKOVI?

Zakon o privatizaciji Ine uskladit će se s pravnom stečevinom EU

Zakon o privatizaciji Ine uskladio bi se s pravnom stečevinom Europske unije, dok bi se istodobno osigurao nacionalni strateški interes u Ini i energetskom sektoru

Može li Vlada vratiti INA-u
Može li Vlada vratiti INA-u (Wikipedia)

Zakon o privatizaciji Ine ima odredbe koje Hrvatskoj daju posebna prava, a koja nisu u skladu s pravnom stečevinom EU-a i koja su trebala biti promijenjena još prije jer je to tražila Europska komisija.

Stoga se pripremaju izmjene Zakona o privatizaciji Ine, prema kojima država više ne bi imala ta posebna prava, nego bi se postavila u ulogu regulatora, koji štiti nacionalne interese u području energetike.

Izmjene zakona na tragu su primjera iz Belgije, koja je zaštitila svoje tržište transporta petrokemijskih proizvoda i prirodnog plina. Ta članica EU-a zakonom je ograničila mogućnost sudjelovanja u tom području i za to joj je pravo dao i Europski sud. Kasnije je sličan zakon donijela i Italija.

Osim usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, izmjenama zakona osigurala bi se zaštita nacionalnih interesa u Ini, odnosno energetici, jer bi se to pitanje drugačije reguliralo i ograničila mogućnost stjecanje vlasništva u Ini od strane stjecatelja koji nisu iz EU-a.

Vlada bi, naime, mogla spriječiti takvo stjecanje dionica u Ini, ako bi ono dovelo u pitanje sigurnost opskrbe tržišta i strateške energetske interese Hrvatske i Europske unije.

23.06.2014. 09:38:00
http://metro-portal.hr/zakon-o-privatizaciji-ine-uskladit-ce-se-s-pravnom-stecevinom-eu/85775/