Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2010. 11:30:41
JESENSKO ZASJEDANJE

Zakon o mirovinskom osiguranju ipak ne ide po hitnom postupku

Hitnost postupka mogla se skinuti prije nekoliko mjeseci, a ne se poigravati sa sudbinama ljudi, poručio je Vladi Damir Kajin

Zakona o mirovinskom osiguranju ipak ne ide po hitnom postupku
Zakona o mirovinskom osiguranju ipak ne ide po hitnom postupku (Davor Pongračić/Cropix)

Hrvatski sabor jutros je, na početku jesenskog zasjedanja, skinuo hitni postupak s prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, pa će se taj vladin prijedlog raspraviti u redovitoj proceduri, odnosno u dva čitanja.

Premijerka Jadranka Kosor je na otvaranju sjednice u ime vlade predložila skidanje hitnog postupka sa spomenutog zakonskog prijedloga, a složila se i s prijedlogom Kluba HNS/HSU da se oznaka hitnosti skine i s prijedloga izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, koji je usko vezan uz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

IDS-ov zastupnik Damir Kajin kritizirao je vladu jer je tek danas, uoči rasprave o tom zakonskom prijedlogu koja je najavljena za popodne, predložila skidanje hitnosti. "Vlada je izludila građane, 20 do 30 tisuća ljudi potjerano je u mirovinu. Hitnost postupka mogla se skinuti prije nekoliko mjeseci, a ne se poigravati sa sudbinama ljudi", poručio je Kajin iz zastupničke klupe.

Vlada je, naime, prvotno predlagala da se zakonske izmjene rasprave i izglasaju po hitnom postupku, kako bi na snagu stupile 1. listopada. Tim se izmjenama, među ostalim, predlaže da se dob za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce izjednači u idućih 10 godina, a onima koji idu u prijevremenu starosnu mirovinu za svaku godinu ranijeg odlaska mirovina bi se umanjivala za 4,08 posto, ili za pet godina maksimalno za 20,4 posto.

Sabor je na početku zasjedanja obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a predsjednik Sabora Luka Bebić zastupnike je pozvao da u svom svakodnevnom radu promiču nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama.

U sabornici je počelo aktualno prijepodne koje traje oko četiri sata, a za kojega će 40-ak zastupnika postavljati pitanja članovima vlade. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 11:30:41
http://metro-portal.hr/zakon-o-mirovinskom-osiguranju-ipak-ne-ide-po-hitnom-postupku/48433/