Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2009. 15:45:44
TATJANA HOLJEVAC:

Zakinuta sam na izborima za Gradsku skupštinu

Holjevac smatra da je zakinuta za oko tisuću glasova što je mogao biti mandat u skupštini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)

Nositeljica Nezavisne liste za zagrebačku Gradsku skupštinu Tatjana Holjevac ustvrdila je danas da je dubinska analiza glasova u prvome krugu lokalnih izbora pokazala da je u gradskoj četvrti Medveščak-Gornji grad njezina lista za Vijeće četvrti osvojila čak tisuću glasova više od liste za Gradsku skupštinu, što smatra nelogičnim.

"Zakinuti smo za oko tisuću glasova, što je mogao biti mandat u Gradskoj skupštini", rekla je Holjevac, koja je osobno nosila obje liste i nije joj, kaže, jasno kako bi isti birači njezino ime mogli zaokružiti na jednoj, a ne i na drugoj listi.

Ustvrdila je kako je u istoj četvrti i nezavisnom kandidatu Miroslavu Rožiću lista za Vijeće četvrti dobila oko 800 glasova više od one za Gradsku skupštinu.

Upozorila je da takvih razlika nije bilo kad je riječ o drugim političkim opcijama. Novinarima je podijelila tablicu iz koje se vidi da je njezina lista za Vijeće četvrti dobila 1.948 glasova te za Gradsku skupštinu 984 glasa, a Rožić je za Vijeće četvrti dobio 1.482 glasa, a za Gradsku skupštinu 683 glasa.

Razlike u listama pojedinih stranaka su zanemarive, no lista za Gradsku skupštinu nezavisnoga kandidata Velimira Sriće, koji se nije kandidirao za Vijeće četvrti, dobila je 1.803 glasa.

Iako smatra da je zakinuta, Holjevac se više ne može žaliti na tijek izbora jer je APIS-ove podatke, kaže, dobila tek nakon isteka žalbenog roka.

O svojim je spoznajama obavijestila Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) i GONG, a zakonom bi, ističe, trebalo propisati obvezu dostavljanja dubinskih analiza odmah nakon izbora.

Nezavisnoga gradonačelničkog kandidata Josipa Kregara optužila je za nepoštenu izbornu utakmicu tvrdeći pritom kako je blati na sponzoriranim internetskim stranicama.

"Upiše li netko na Google moje ime, doći će na sponzorirani link na kojem će mu reći da je, ako je glasovao za mene, kriv što Kregar nije pobijedio na izborima", ustvrdila je Holjevac. Kregara proziva i zato što je u kampanju krenuo prije raspisivanja izbora te zato što "iznosi nedokazane optužbe protiv gradonačelnika Bandića".

Tvrdi i kako u kampanji za drugi izborni krug neovlašteno upotrebljava "double deck" autobus, koji je u registar industrijskog dizajna pri Zavodu za intelektualno vlasništvo registrirao kandidat s njezine liste Zijad Derviščaušević.

"Dekan pravnog fakulteta ne bi se smio koristiti rupama u zakonu", ocijenila je Holjevac. (hina/metro-portal)

29.05.2009. 15:45:44
http://metro-portal.hr/zakinuta-sam-na-izborima-za-gradsku-skupstinu/18392/