Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 09:24:00

Zajednički račun u banci - može li ljubav preživjeti raspodjelu novca?

Ljudima razgovori o novcu obično idu loše pa je on postao područje u kojima čuče mnogi problemi - većina ipak želi financijsku neovisnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Zajednički bankovni račun/i koje su mladenci nekada često otvarali tik nakon vjenčanja gube svoju privlačnost jer danas parovi sve više žele "imati vlastiti novac za trošenje bez potrebe da objašnjavaju to pred partnerom", tvrdi jedno britansko istraživanje. Rezultati ankete Tesco banke pokazuju kako moderni parovi ne 'srljaju' u to da odmah imaju zajednički račun; čekaju barem dvije godine, a jedan par od tri to nikada ne uradi, prenosi Daily Express.

Među onima koji su se vjenčali, 56 posto želi imati barem neku dozu financijske neovisnosti i stoga ne dijeli svoja primanja niti daje uvid u njih. „Dijeljenje primanja neke je ljude učinilo bespomoćnima, pa čak se može reći i da su iskorišteni. Nejednakost i dalje ostaje veliki problem jer brojne žene nisu i još uvijek ne zarađuju koliko i njihovi muški partneri", kažu iz Tesco banke.

„Važno je stoga da se dobro pregovara oko otvaranja zajedničkog računa. Ljudima obično razgovori o novcu idu loše pa je on postao područje u kojima čuče mnogi problemi. Većina ljudi ipak želi imati svoj vlastiti novac za trošenje bez toga da mora opravdavati gdje ga je i kako potrošio", kaže Karen Pine, autorica knjige o osobnim financijama Sheconomics.

Bilo kako bilo, činjenice govore za sebe, partneri se teško odriču financijske autonomije i vole kad svatko ima primanja 'za sebe'. Upravo tu i nastaju problemi - zajednički život podrazumijeva i zajedničke račune, odnosno troškove. A obično u takvim situacijama 'nastrada' onaj koji više zarađuje.

Ljubav je jedno, novac nešto sasvim drugo. Parovi, naročito oni mladi, novovjenčani često nisu financijski zreli i odgovorni. Usto, poznata je činjenica da se prve svađe i problemi javljaju upravo zbog novca i upravljanja njime. Spomenute razlike u iznosu primanja samo dodaju sol na ranu. Kao i u svemu potreban je kompromis i razuman pristup raspodjeli novca. I jednadžba je na kraju jasna - ako imaju zajedničke ciljeve, žele istinski zajednički život i gledaju na sebe kao na dio para (a ne kao pojedinca), neće imati problema s novcem jer će imati jasno određene prioritete.

Izbaci li se samo jedna varijabla, teško da će ljubav preživjeti raspodjelu novca.

04.05.2010. 09:24:00
http://metro-portal.hr/zajednicki-racun-u-banci-moze-li-ljubav-prezivjeti-raspodjelu-novca/39200/