Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2013. 13:49:23
POŽURITE

Zahtjevi za legalizaciju se mogu predati bez biljega

U nedjelju, 30. lipnja, u ponoć istječe rok za prijavu legalizacije bespravno izgrađenih građevina, a u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja naglašavaju da produžetka roka neće biti

Požurite ako želite izbjeći bagere
Požurite ako želite izbjeći bagere (DeviantArt)

'Zaista, 30. lipnja je zadnji rok. Građani, predajte zahtjeve i uđite u postupak legalizacije', poziva ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Prema informacijama sa službenih internetskih stranica nekih većih hrvatskih gradova, nadležni uredi koji primaju zahtjeve za legalizaciju radit će i tijekom vikenda.

U Zagrebu građani će moći predati zahtjeve sve do ponoći između nedjelje i ponedjeljka. U Osijeku i Sisku građani će moći predati zahtjeve do nedjelje do 15 sati, a u Dubrovniku i Varaždinu do 13 sati. U Karlovcu će službenici raditi do subote do 13 sati, u Rijeci do subote do 14 sati.

U Ministarstvu ne raspolažu s podacima o broju zahtjeva za legalizacijom jer te podatke imaju upravna tijela gradova i županija, ali znaju da je interes golem. Značajan priljev zahtjeva očekuju zadnjih dana, u skladu s hrvatskim običajem rješavanja stvari u zadnji čas.

U Ministarstvu kažu da se zahtjevi mogu predati i bez državnih biljega, kojih je na nekim mjestima ponestalo, a mogu se poslati i poštom s tim da su upućeni prije isteka roka.

Građani do 30. lipnja imaju priliku prijaviti legalizaciju bespravnih građevina za koje nije izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije, izgrađenih prije 21. lipnja 2011. godine, koje se vide na digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave koja je snimljena iz zraka toga datuma.

Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati. Njih čeka rušenje ili trajni nelegalan status uz visoke namete i naknade, kažu u Ministarstvu.

Građani koji iskoriste priliku za legalizaciju morat će platiti naknaduMinistarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koju će moći podmiriti u najviše 60 mjesečnih rata. Onima koji plate odjednom, odobrava se popust od 25 posto. Za legalizirane objekte građani će plaćati komunalni i vodni doprinos jedinicama lokalne samouprave.

27.06.2013. 13:49:23
http://metro-portal.hr/zahtjevi-za-legalizaciju-se-mogu-predati-bez-biljega/78971/