Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2019. 14:14:00
15. ZAGREBDOX

ZagrebDox Pro - događaji otvoreni za javnost

ZagrebDox Pro: masterclassovi Želimira Žilnika i Sergeja Loznice, case study o filmskoj promociji, razgovor s umjetničkim direktorom IDFA-e Orwom Nyrabijom, pitching forum i prezentacija najnovije Sonyjeve opreme

Puno popratnih aktivnosti
Puno popratnih aktivnosti (ZagrebDox)

Za vrijeme ZagrebDoxa, od 24. veljače do 1. ožujka, u Zagrebu se održava program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji uključuje šest zanimljivih događanja otvorenih za javnost. Uz jednodnevni pitching forum, na kojem će se predstaviti 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 12 zemalja, publiku očekuju i dva masterclassa s cijenjenim autorima i redateljima Želimirom Žilnikom i Sergejem Loznicom, prezentacija najnovije Sonyjeve opreme, case study poznate filmske publicistice Mirjam Wiekenkamp (NOISE Film PR) pod naslovom Treba li vašem filmu PR? te festivalski razgovor s Orwom Nyrabijom, umjetničkim direktorom IDFA-e.

U sklopu programa ZagrebDox Pro zainteresirani će moći saznati sve o o produkciji niskobudžetnih igrano-dokumentarnih filmova, i to na masterclassu Želimira Žilnika, jednog od najistaknutijih dokumentarista regije, legendarnog crnovalovca i laureata Berlinalea te jednog od začetnika žanra doku-drame. Želimir Žilnik na ZagrebDox stiže i kao član međunarodnog žirija, a na festivalu će također biti prikazan njegov recentni film Među ljudima: život i gluma, koji je nastao za izložbu Građani iz sjene o pedeset godina redateljeva rada.

Sergej Loznica, jedan od najodvažnijih i najkreativnijih dokumentarnih redatelja današnjice, održat će  masterclass  o upotrebi arhivskih materijala u dokumentarnom filmu i načinima na koje se takva građa može kreativno iskoristiti. U sklopu retrospektive tog ukrajinskog autora na ZagrebDoxu ne propustite pogledati i njegov najnoviji dokumentarac Proces, nastao na temelju arhivskih snimaka iz moskovske sudnice 1930-ih. Film prati sudski proces koji je nagovijestio Staljinove čistke u Sovjetskom Savezu, a premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu.

Mirjam Wiekenkamp, poznata filmska publicistica i osnivačica NOISE PR Film agencije sa sjedištima u Amsterdamu i Berlinu, održat će predavanje o filmskoj promociji, a  koffie verkeerd,  u prijevodu s nizozemskog "duplu kavu s puno mlijeka" moći ćete popiti uz festivalski razgovor o odgovornostima i izazovima uređivanja najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma s umjetničkim direktorom IDFA-e Orwom Nyrabijom.

Također, svi zainteresirani moći će sudjelovati i u središnjem događaju programa ZagrebDox Pro - pitching forumu - na kojem će sudionici ovogodišnjeg programa ZagrebDox Pro predstaviti svoje projekte članovima međunarodnog panela.

Raspored Pro događanja

23.02.2019. 14:14:00
http://metro-portal.hr/zagrebdox-pro-dogadjaji-otvoreni-za-javnost/117066/