Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2019. 10:01:00
15. ZAGREBDOX

ZagrebDox otvoren danskim filmom

Projekcijom filma "Te smo noći pali" danske redateljice Cille Hannibal počeo je petnaesti ZagrebDox

ZagrebDox je otvoren
ZagrebDox je otvoren (Arhiva)

U međunarodnoj konkurenciji je 19 filmova, a u regionalnoj 18. Ukupno, do 3. ožujka pred ljubiteljima dokumentarizma su 104 naslova.   

Međunarodna selekcija je iznimno atraktivna - u konkurenciji su čak tri filma nominirana za Oscara, a ima i filmova koji su bili u konkurenciji na BAFTA-i, Sundaceu, u Berlinu.

Novi programi su Slow Dox, Ljubav i moda te Poznati o poznatima.

Bit će prikazana i retrospektiva ukrajinskog redatelja Sergeja Loznice, jednog od najcjenjenijih dokumentarista dašanjice te autorska večer hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića.

ZagrebDoxPro - događanja za profesionalce otvorena za javnost

Za vrijeme trajanja ZagrebDoxa, od 24. veljače do 1. ožujka, u Zagrebu se paraleleno održava program usavršavanja ZagrebDox Pro, sa šest događanja otvorenih za javnost.

Uz jednodnevni pitching forum, na kojem će se predstaviti 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 12 zemalja, publiku očekuju i dva masterclassa s cijenjenim autorima i redateljima Želimirom Žilnikom i Sergejem Loznicom, najavljeno je s festivala.

Jedan od najistaknutijih dokumentarista regije, legendarnog crnovalovca i laureata Berlinalea te jedan od začetnika žanra doku-drame Želimir Žilnik će na masterclassu "Bez tauba" izložiti svoje višegodišnje iskustvo na produkciji niskobudžetnih igrano-dokumentarnih filmova, a osvrnut će se i na prednosti i izazove s kojima se susreće u radu.

Žilnik na ZagrebDox stiže i kao član međunarodnog žirija, a na festivalu će također biti prikazan njegov recentni film "Među ljudima: život i gluma", koji je nastao za izložbu "Građani iz sjene" o pedeset godina redateljeva rada.

Volume 90% 
25.02.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/zagrebdox-otvoren-danskim-filmom/117099/