Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2011. 19:06:05
ŽABLJI SVIJET

Zagrebački ZOO vas poziva na Žablji dan 9. travnja

Zagrebački ZOO Žablji dan organizira već treću godinu zaredom, dođite u subotu od 10 do 18 sati

Žaba
Žaba (Shutterstock)

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u subotu, 9. travnja, obilježit će se Žablji dan u sklopu programa kojim se promiče zaštita vodozemaca, a po prvi put moći će se vidjeti beznožac i žaba surinamska škornjavica.

Posjetitelji vrta, priopćeno je iz zagrebačkog Zoološkog vrta, moći će u subotu od 10 do 18 sati sudjelovati u nizu tematskih radionica i igraonica, a posebno ističu mogućnost sudjelovanja u Žabljem laboratoriju gdje će najmlađi posjetitelji, među ostalim, moći upoznati životni ciklus žabe - od jaja preko punoglavaca do odraslih jedinki.

Žabljim se danom želi upozoriti na ugroženost vodozemaca te važnost njihove zaštite, a Zoološki vrt naglašava kako Međunarodna organizacija za zaštitu prirode (IUCN) procjenjuje da najmanje trećini poznatih vrsta vodozemaca prijeti izumiranje, a glavni razlozi njihovog nestajanja su zagađenje, uništavanje staništa, klimatske promjene te smrtonosna infektivna oboljenja.

Osim što su važan čimbenik u hranidbenom lancu u prirodi jer se hrane kukcima i ostalim beskralješnjacima, vodozemci nas upozoravaju i na opasne promjene u okolišu, a važni su i jer se spojevi iz njihove kože koriste za izradu mnogobrojnih lijekova - od onih za depresiju i epilepsiju do onih za rak, dodaje se u priopćenju.

Zoološki vrt grada Zagreba uz pomoć Hrvatskog herpetološkog društva Hyle, Žablji dan organizira već treću godinu zaredom.

07.04.2011. 19:06:05
http://metro-portal.hr/zagrebacki-zoo-vas-poziva-na-zablji-dan-9-travnja/57474/