Metro-portal.hr

objavljeno 22.05.2010. 17:06:00
POST BANDIĆ

Zagrebački SDP u nedjelju bira novog predsjednika

5.326 zagrebačkih SDP-ovaca birat će između četiri kandidata - Željke Antunović, Davora Bernardića, Ive Jelušića i Slavka Tečića

zagrebački SDP predsjednik Željka Antunović
zagrebački SDP predsjednik Željka Antunović (Goran Mehkek/Cropix )

Članovi SDP-ove zagrebačke organizacije će u nedjelju, 23. svibnja na unutarstranačkim izborima svog novog predsjednika birati između četiri kandidata - Željke Antunović, Davora Bernardića, Ive Jelušića i Slavka Tečića.

Pravo glasa na izborima ima 5.326 zagrebačkih SDP-ovaca, a izbori će se provoditi na 17 biračkih mjesta u isto toliko mjesnih organizacija. Birališta su otvorena od 8 do 21 sat, a u SDP-u kažu da se rezultati očekuju oko 22 sata.

Ne dobije li nijedan od kandidata natpolovičnu većinu u prvom krugu, u drugi izborni krug, koji će se održati tjedan dana kasnije, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Da bi potvrdili pravovaljanost svoje kandidature, svi su kandidati imali 30 dana da prikupe po 266 potpisa potpore članstva, nakon čega su vodili izbornu kampanju u kojoj su se članstvu i javnosti predstavljali svoje programe te se sučeljavali.

Pravilima o izbornoj promidžbi određeno je da se kandidati u kampanji moraju pridržavati pravila i Statuta SDP-a te promicati vrijednosti za koje se stranke zalaže, kao i da se kod financijskih ulaganja u kampanju trebaju voditi načelom umjerenosti. Stranka, naime, ne financira kampanju ni jednog kandidata.

Svih četvero kandidata u kampanji je isticalo da će, budu li izabrani na čelo zagrebačkog SDP-a, tu najveću SDP-ovu lokalnu organizaciju učiniti snažnijom i kvalitetnijom, dostupnijom članstvu i građanima, te da će kao takva biti predvodnik SDP-ove pobjede na idućim parlamentarnim izborima.

Svi su obećavali i promjene u zagrebačkom SDP-u, koji će, uvjeravali su, biti potpuno drugačiji od vremena kada je njime vladao njegov bivši i dugogodišnji čelnik Milan Bandić.

Na nedjeljnim će unutarstranačkim izborima SDP-ovo članstvo birati samo predsjednika gradske organizacije te čelnike mjesnih organizacija, dok će se za sve ostale stranačke funkcije izbori održati na konvenciji u lipnju, na kojoj će pravo glasa imati 490 stranačkih izaslanika.

Iako će ih birati idući mjesec, poznati su kandidati, pa se tako za dva potpredsjednička mjesta kandidiralo pet kandidata (Ivan Bare, Darko Kuljiš, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Igor Rađenović).

Za šest mjesta u Predsjedništvu zagrebačke organizacije SDP-a pristigla je 41 kandidatura, za pet mjesta u Nadzornom odboru natječe se 26 kandidata, a za 55 mjesta u Gradskom odboru kandidiralo se 214 zagrebačkih SDP-ovaca. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 17:06:00
http://metro-portal.hr/zagrebacki-sdp-u-nedjelju-bira-novog-predsjednika/40651/