Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2011. 14:46:10
VIŠE OD 100 NAKLADNIKA

Zagrebački sajam knjiga od 18. do 28. svibnja

Sajam, na kojemu će sudjelovati više od sto nakladnika čije će se knjige prodavati s popustima od 20 do 70 posto, održat će se u knjižari Profil Megastore

Unatoč recesiji i izostanku gradske i državne financijske potpore, Zagrebački sajam knjiga ide dalje, za što je bio presudan interes nakladnika koji su sajam prepoznali kao važan za funkcioniranje domaće izdavačko-književne scene i mogućnost da poprave svoje financijsko stanje, rekao je Alen Bodor, direktor Zagrebačkog sajma knjiga.

Direktor programa Drago Glamuzina najavio je kako će se tijekom deset dana sajma predstaviti skoro četrdeset knjiga, a na promocijama će sudjelovati oko stotinu pisaca i kritičara. Nastojimo obuhvatiti hrvatsku izdavačku produkciju u proteklih šest mjeseci, sva važnija izdanja koja su objavljena nakon Interlibera i Pulskog sajma knjiga, dodao je.

Sajam otvara promocija nove knjige Luke Paljetka, "Marin", roman s više od tisuću stranica u dva sveska o Marinu Držiću. U programu "Knjiga ispod čekića" posvećenom domaćim proznim novitetima predstavit će se još, među ostalim, knjige Željane Giljanović ("Tajkun"), Zorana Roška ("Ljepota jede ljude"), Nikice Petkovića ("Kako svezati cipele") i Stanka Andrića ("Zavičajna čitanka").

Program "Do posljednjeg slova" obuhvaća nove publicističke naslove širokog raspona tema, od popularne Mirjane Krizmanić ("U ljubavi i bez nje"), knjige Nenada Ivankovića o Anti Gotovini ("Što smo mu učinili") i Massima Montanarija "Hrana kao kultura" do knjiga pape Benedikta XVI., "Pojmovnika popularne glazbe" Zlatka Galla i dva izdanja o američkoj rock grupi Ramones. Nove knjiga hrvatskih autora ili one koje su već izazvale pozornost kritike i medija predstavljat će se u programu "ZSK specijal". Tu su, među ostalim, Krležina "Hiljadu i jedna smrt", "Staljingrad" Željka Ivanjeka, "Crveno i crno" Borisa Dežulovića, "Partizansko groblje" Abdulaha Sidrana, "Četiri godišnja doba" Nikole Batušića i "Uvod u smiješni ples" Roberta Perišića.

Kao dio dodatnog programa promocija knjige "Prehrana 21. st. za muškarce" održat će se u hotelu The Regent Esplanade, a za posjetitelje će kuhati chef hotela Jeffrey Vella, dok će knjigu "Zvučni zid II" popratiti koncert grupe "Mračni predmet želja" u Tvornici kulture. Književne aktivnosti u "Profilu" nastavljaju se odmah po završetku Zagrebačkog sajma knjiga, s obzirom da 29. svibnja počinje 10. festival europske kratke priče, na kojemu će do 3. lipnja sudjelovati petnaestak istaknutih inozemnih književnika, najavljeno je.

13.05.2011. 14:46:10
http://metro-portal.hr/zagrebacki-sajam-knjiga-od-18-do-28-svibnja/58807/