Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2010. 14:33:26
VELIK IZBOR

Zagrebački sajam knjiga od 11. do 22. svibnja

Sedmi Zagrebački sajam knjiga (ZSK), s više od 110 nakladnika i sedamdesetak programa, održat će se u Profil Megastoreu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Šušter/CROPIX)
Recentna hrvatska i svjetska književna te publicistička produkcija predstavit će se u programima "Knjiga ispod čekića" s najnovijim naslovima, "Do posljednjeg slova" s aktualnom publicistikom, "Nakladnici predstavljaju" te "ZSK specijal" s inozemnim gostima i tematskim večerima "Novi ženski glasovi hrvatske književnosti".

Po riječima Dražena Dabića, direktora ZSK-a, kako je ove godine izostala financijska potpora grada i države, bilo je upitno hoće li se sajam uopće održati, no dobili su dobru potporu nakladnika koji ga vide i kao prigodu da poprave svoje financijsko stanje i posljedice krize. Najmanji popust bit će 20 posto, a nekoliko stotina atraktivnih naslova bit će sniženi i do 80 posto, najavio je.

Drago Glamuzina, direktor programa, rekao je da je središnja tema sajma posvećena književnicama, s obzirom da je sve više autorica na hrvatskoj književnoj sceni, a samo u proteklih nekoliko mjeseci objavljeno je dvadesetak njihovih kvalitetnih proznih naslova. Petnaest spisateljica predstaviti će se kroz razgovor s moderatoricama, dodao je.

Gosti iz inozemstva su britanski povjesničar Simon Sebag Montefiore, autor knjiga "Mladi Staljin" i "Staljin na dvoru crvenog cara", Yasmina Khadra, alžirski pisac sa ženskim pseudonimom, autor slavnih "Kabulskih lastavica", talijanska književnica Dacia Maraini koja će predstaviti knjigu "Portret autorice", njemački pisac Clemens Meyer, srpski Vladimir Pištalo i slovenski Andrej E. Skubic.

Na sajmu će se predstaviti, među ostalim, nove knjige Rade Jarka, Aleksandre Kardum, Bekima Sejranovića, Tomislava Sabljaka, Viktora Žmegača, Milivoja Solara, Gorana Tribusona, Borisa Pavelića, Predraga Lucića, Sanje Bilić, Sanje Lovrenčić. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 14:33:26
http://metro-portal.hr/zagrebacki-sajam-knjiga-od-11-do-22-svibnja/39419/