Metro-portal.hr

objavljeno 01.02.2012. 16:19:00
BERNARDIĆ OBEĆAO

Zagrebačka skupština uskoro mnogo pristupačnija građanima

"Građani će dva dana u tjednu, u popodnevnim satima, moći davati svoje sugestije gradskim zastupnicima u uredima Gradske skupštine", rekao je Bernardić

Zagrebačka će gradska skupština ubuduće s građanima komunicirati online, a Zagrepčani će se i uživo moći sastajati sa gradskim zastupnicima, najavio je danas novi predsjednik Skupštine Davor Bernardić, prenosi Hina.

"Građani će dva dana u tjednu, u popodnevnim satima, moći davati svoje sugestije gradskim zastupnicima u uredima Gradske skupštine, a u kratkom roku će se osposobiti i on-line komunikacija s građanima putem nove web stranice", rekao je Bernardić naglašavajući da na taj način žele ostvariti veće povjerenje građana u gradske institucije.

"Vjerujem da će to prerasti u pozitivnu praksu i nadživjeti moj mandat", poručio je Bernardić gradskim službenicima nakon što je obišao skupštinske urede u kojima radi 46 zaposlenika te se upoznao s njihovim profesionalnim radom u Gradskoj skupštini.

Rekao je da su upravo oni "odgovorni i zaslužni" za funkcioniranje te institucije i pohvalio njihov profesionalizam izrazivši nadu da će u idućem razdoblju ostvariti dobru suradnju.

Bernardić se u izjavi novinarima osvrnuo i na aktualne probleme u funkcioniranju u odnosu gradonačelnik - Gradska skupština te kazao da će zakon o lokalnoj samoupravi po kojem se gradonačelnik bira neposredno, a koji je i svojevrsni "testni model", doživjeti izmjene oko kojih će se u sljedećih godinu dana voditi široka javna rasprava.

"Kolege u SDP-u i ja osobno vidimo mjesnu i lokalnu samoupravu kao temelj i sredstvo ubrzanog razvoja gdje će građani moći odlučivati o napretku svoje općine, grada ili županije", rekao je Bernardić. Pritom je naveo belgijski primjer gdje im čak i nije bilo bitno da u određenom trenutku dobiju vladu, dok se u centraliziranijim zemljama poput Grčke cijela zemlja trese kad se trese vlada. "To je upravo ono što želimo izbjeći u Hrvatskoj", rekao je i dodao kako žele da lokalna samouprava bude održiva, "katalizator odnosno ubrzivač razvoja".

"Nije nevažno kako će centar Hrvatske, Zagreb, nositi taj razvoj", ocijenio je, ali i dodao da je iluzija očekivati da se odnos gradske zakonodavne i izvršne vlasti može popraviti preko noći, "no nadam se da će se bar poboljšati".

Naveo je da su svi kvalitetni i pripremljeni projekti dobili 'zeleno svjetlo' u Skupštini. "Želimo zaštititi javni interes u svakom projektu da nepripremljeni projekti, na kojima će građani i Zagreb izgubiti, više ne budu praksa ponašanja gradske izvršne vlasti, a tu je odgovornost Gradske skupštine kao kontrolnog tijela izuzetno velika", ustvrdio je Bernardić.

"Dobiti što više za građane i Grad Zagreb za što manje novaca mora postati praksa funkcioniranja grada i nadam se da će taj obrazac prihvatiti i gradonačelnik", zaključio je Bernardić.

Osvrnuo se i na nemogućnost dogovora oko cijene ZET-ovih karata. "U trenutku financijske krize i poskupljenja energenata teško je ne očekivati poskupljenje ZET-a", rekao je i poručio da će Skupština prihvatiti svaki razumni prijedlog.

"Možda bih i volio reći 'sve će košati nula kuna' ili 'dođite kod mene sutra u ured i dobit ćete posao', ali to vrijeme je u Hrvatskoj zauvijek prošlo", poručio je Bernardić.

01.02.2012. 16:19:00
http://metro-portal.hr/zagrebacka-skupstina-uskoro-mnogo-pristupacnija-gradjanima/67820/