Metro-portal.hr

objavljeno 26.02.2009. 15:32:39
PREVIRANJA I OPTUŽBE

Zagrebačka HVIDR-a traži ostavku Đakića i predsjedništva

Sukob zagrebačke HVIDR-e i središnjice traje od studenog prošle godine.

Predsjednik udruge HVIDR-a, Ivan Pandža i članovi udruge
Predsjednik udruge HVIDR-a, Ivan Pandža i članovi udruge (Saša Midžor Sučić, CROPIX)

Predsjednik Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Grada Zagreba Ivan Pandža, potvrdio je danas da zagrebačka HVIDR-a "zbog postavljanja iznad udruge i interesa članstva, obmanjivanja javnosti te kršenja statuta traži pokretanje stegovnog postupka pred nadležnim tijelom HVIDR-e za sve članove predsjedništva udruge predvođeno Josipom Đakićem te njihove ostavke".

Pandža je, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao da HVIDR-a Grada Zagreba traži reviziju Fonda hrvatskih branitelja (FHB) od strane neovisne revizorske kuće. Povod tome su kašnjenja s isplatama novca braniteljima koji su prodali svoje udjele u FHB-u, a za koje u upravi FHB-a ističu da je nastalo zbog tehničkih poteškoća.

Od studenog prošle godine postoji sukob Zagrebačke HVIDR-e i središnjice kada je na Izvanrednoj sjednici glavnog odbora u Virovitici bez utvrđivanja činjenica suspendirana zagrebačka HVIDR-a, dodao je Pandža. Osim revizije poslovanja, zagrebačka HVIDR-a, zatražila je, zbog nastalih okolnosti, i prijam kod premijera Ive Sanadera i predsjednika Sabora Luke Bebića, naglasio je Pandža.

Demantirao je da je na konferenciji za novinare u nedjelju 22. veljače rekao kako je iz FHB-a "nestalo 1,4 milijarde kuna" dodavši da je taj iznos izvučen u medijima iz konteksta onog što je htio reći. Nije pojasnio zašto su mediji baš taj iznos stavili u svoje tekstove.

Činjenica je da nemam uvid što se događa u FHB i baš zbog toga želimo se sastati s predsjednicima Vlade i Sabora, tvrdi Pandža.

Glavni odbor HVIDR-e traži isključenje Ivana Pandže

Pandža je odbio ocjene da njegov rad ima političku pozadinu naglasivši kako ne pripada ni jednoj političkoj stranci ili opciji. Novinarima je istaknuo kako je branitelj i samo s jednim danom provedenim u Domovinskom ratu bolji od bilo kojeg političara, a da postojeće zategnute odnose sa s HVIDR-om na državnoj razini ne treba gledati kao bilo kakvo podmetanje uoči lokalnih izbora. Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) sjednicom Glavnog odbora udruge svečano je danas obilježila 17. obljetnicu HVIDR-e, a na sjednici je zatraženo i da se predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža isključi iz te udruge.

Na sjednici Glavnog odbora, uz raspravu o problematici vezanoj uz rad HVIDR-e te provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, članovi su jednoglasno poduprli prijedlog da se zagrebačka HVIDR-a i njezin predsjednik Ivan Pandža prijave Sudu časti HVIDR-e, a zatraženo je i Pandžino isključenje iz te udruge.

Na sjednici je bilo 19 članova Glavnog odbora od 21 člana.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je rekao da je Pandža svojim istupima u javnosti učinio veliku štetu HVIDR-i i Fondu hrvatskih branitelja. Đakić je odbio detaljnije komentirati zahtjev zagrebačke HVIDR-e za njegovom ostavkom ističući kako se time ne želi baviti i da u HVIDR-i nema podjela.

U sklopu obilježavanja 17. obljetnice HVIDR-e položeni su vijenci na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. (hina/metro-portal)

26.02.2009. 15:32:39
http://metro-portal.hr/zagrebacka-hvidr-a-trazi-ostavku-djakica-i-predsjednistva/15287/