Metro-portal.hr

objavljeno 05.04.2011. 15:48:33
HUMANITARNO

Zagrebačka filharmonija održala koncert za Japan

U atmosferi povišenih emocija orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je maestro Uroš Lajovic

Play&Pray for Japan
Play&Pray for Japan (ZF)

Niti tjedan dana nakon vrlo uspješnog dobrotvornog koncerta za Zakladu Ana Rukavina, potaknuta strašnom tragedijom u Japanu Zagrebačka filharmonija priredila je još jedan humanitarni događaj.

U ponedjeljak, 4.4. u dvorani Lisinski održala je veliki humanitarni Koncert za Japan. Ovim događajem Zagrebačka filharmonija pridružila se nizu vodećih umjetnika i orkestara u međunarodnoj umjetničkoj inicijativi " Play & Pray for Japan" za pomoć stradalom Japanu.

U atmosferi povišenih emocija orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je maestro Uroš Lajovic u izvedbama Tragične uvertire Johannesa Brahmsa i Pete simfonije Ludwiga van Beethovena.

Stihove pjesme Pobratimstvo lica u svemiru Tina Ujevića čitao je dramski umjetnik Goran Matović, a zborskim pokličem U boj, u boj iz Zrinjskog Ivana pl. Zajca uz sudjelovanje Zbora Ivan Goran Kovačić poslana je simbolična poruka podrške svim stradalima u Japanu.

Ovoj posebnoj prigodi nazočile su mnoge osobe iz društvenog života. U ime predsjednika RH Ive Josipovića koncertu je nazočio njegov izaslanik g. Mirando Mrsić te predsjednikova supruga gđa. Tatjana Josipović. Koncert su pratili i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba gđa. Tatjana Holjevac, direktor tvrtke BCC Services g. Ivan Špelić kao suorganizator događaja, te gđa. Yuriko Ôno, supruga nekadašnjeg šefa-dirigenta Zagrebačke filharmonije maestra Kazushija Ônoa koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti u Zagrebu.

Publici u dvorani prigodnim govorima obratili su se japanski veleposlanik Nj.E. g. Yoshio Tamura, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić Vukičević te ravnatelj Zagrebačke filharmonije g. Miljenko Puljić.

Ulaz na koncert bio je slobodan, a novčani prilozi Hrvatskom crvenom križu za Japan davali su se na ulasku u dvoranu. Donacije se i dalje mogu uplaćivati na poseban broj žiro računa Hrvatskoga crvenog križa za Japan 2340009 - 1511555516 pozivom na 02.

Zagrebačka filharmonija zahvaljuje svima koji su svojim dolaskom pružili podršku, a svojim donacijama i novčano pomogli narodu Japana, potvrdivši još jednom da glazba i toplo ljudsko srce doista nemaju granica.

05.04.2011. 15:48:33
http://metro-portal.hr/zagrebacka-filharmonija-odrzala-koncert-za-japan/57372/