Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2013. 03:24:00
ZTF

Zagreb Tourfilm Festival u Mimari

Posjetitelji će u tri dana Festivala moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta

Zagreb Tourfilm festival
Zagreb Tourfilm festival (ZTFF)

Drugi međunarodni festival turističkog filma, Zagreb Tourfilm festival, koji je lani svojim prvim izdanjem uspješno probio led te zadobio simpatije i filmaša i publike, ove će se godine još bogatiji i raznolikiji, održati od 3. do 5. srpnja u Muzeju Mimara, i to pod pokroviteljskim okriljem Turističke zajednice grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića te Ministarstva turizma.

Posjetitelji će u tri dana Festivala moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta, a u konkurenciju je stiglo više od 300 filmova iz 56 zemalja svijeta, među kojima su posebna poslastica svakako uratci iz egzotičnih zemalja poput Tanzanije, Ugande, Myanmara, Dubaija, Južne Afrike, Kenije, Ruande i Vijetnama. Izabrani filmovi nude šaroliku tematsku lepezu, od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, pa do turističkog portretiranja ljudi, različitih kultura i tradicije, kao i religijskog i ruralnog turizma.

Zaljubljenicima u putovanja na raspolaganju su filmovi u četiri kategorije: spotovi, promotivni filmovi do 7 min., promotivni filmovi do 60 min., te naposljetku kategorija TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 min., a izabrani filmovi će se prikazivati u Muzeju Mimara u četvrtak, 4. srpnja, u jednom „filmskom maratonu" od 17.00 do 24.00 sata, za što je ulaz besplatan.

Najbolje će filmove izabrati peteročlani stručni žiri, koji čine relevantni domaći i europski stručnjaci, među ostalim predsjednica žirija i predsjednica komore za turizam Makedonije Lela Krstevska, direktorica Festivala u Poljskoj Ewa Kotus, hrvatski redatelji Lordan Zafranović i Bernardin Modrić i vrsna montažerka Goranka Greif Soro.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala, kao primjerice okrugli stol na temu "Kako kroz vino promovirati destinaciju" kada će se prikazati filmovi iz Španjolske, Makedonije i Francuske koji na temelju enološke kulture promoviraju svoju zemlju, a bit će organizirani i izleti, prezentacije turističke ponude Zagreba i Varaždina, te Međimurske županije. Kao šlag na kraju zakazana su druženja i razgovori s čak 35 autora filmova iz cijelog svijeta koji su potvrdili dolazak u hrvatsku metropolu.

02.07.2013. 03:24:00
http://metro-portal.hr/zagreb-tourfilm-festival-u-mimari/79058/