Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2010. 17:44:54
ZAGREB PRIDE

Zagreb Pride 2010. od 5. do 20. lipnja

Ova društvena i politička manifestacija u Zagrebu će se održati deveti put, a 19.lipnja završit će Povorkom ponosa i javnim skupom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)

Ovogodišnji Pride održava se pod sloganom Hrvatska to može progutati, a tema je Sloboda seksualnog izražavanja i različitosti seksualnih praksi. Devetim Zagreb Prideom proslavit će se sloboda rodnog i seksualnog izražavanja te bogatstvo i mnogostrukost svih tjelesnih izričaja.

U Hrvatskoj do sada jedino u Povorci ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer) svi ljudi mogu biti rodno slobodni i oslobođeni, a ovom manifestacijom želi se naglasiti da svaki pojedinac ima pravo definirati svoje osobne identitete, javno ih izražavati i očekivati od društva da ih poštuje i prihvaća.

Organizatori i sudionici Zagreb Pridea bore se protiv spolnih i rodnih stereotipa za koje ističu da su moćna sredstava kontrole i slobode te nastoje svojim životnim praksama i aktivističkim intervencijama izgraditi društvo bez ograničavajućih i sputavajućih kategorija poput vjenčan/nevjenčan, sam/u paru, gej/strejt, normalan/čudan i sl.

Sloboda rodnog izražavanja, različitost tjelesnih i seksualnih izričaja i praksi, mnogostrukost osobnih i kolektivnih identiteta kroz samodefiniciju trebaju postati i postat će dio hrvatske stvarnosti.

Zagreb Pride se aktivno i svakodnevno bori  za rodnu slobodu - pravo svake osobe da izražava svoj rod i svoje tijelo na način koji izabere, kroz ženskost, androginost, muškost, hibridnost, nedorečenost i rodnu kontradiktornost.

LGBTIQ osobe u našem se društvu omalažavaju, fizički i verbalno napadaju. Kada se heteroseksualne osobe u javnosti poljube ili zagrle, nitko ne obraća pozornost jer se takvo ponašanje uklapa u ustaljene društvene kalupe, no kada to učine homoseksualne osobe odmah bivaju izbačeni, nasilno prekinuti, a ponekad i pretučeni.

Zagreb Pride želi da svaki uzajamno željeni i žuđeni poljubac, zagrljaj i dodir uvijek i svugdje budu izraz slobode i ljubavi.

26.05.2010. 17:44:54
http://metro-portal.hr/zagreb-pride-2010-od-5-do-20-lipnja/41000/