Metro-portal.hr

objavljeno 06.10.2010. 17:50:00
'PESJA LIVADA'

Zagreb: Predstavljena studija o uređenju tri trga

"U toj se studiji prvi put spajaju i grle Trešnjevka i Črnomerec", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Jelena Pavičić Vukičević, Milan Bandić, Jadranka Veselić Bruvo i Nenad Fabijanić
Jelena Pavičić Vukičević, Milan Bandić, Jadranka Veselić Bruvo i Nenad Fabijanić (Dragan Matić/CROPIX)

Urbanističko-arhitektonska studija za uređenje prostora od Trga dr. Franje Tuđmana preko Zapadnog kolodvora do Trga Krešimira Ćosića, koju je izradio tim sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta pod vodstvom prof. Nenada Fabijanića, predstavljena je danas u gradskoj upravi uoči večerašnjeg otvorenja izložbe "Integrirani grad" u Galeriji Forum i početka javne rasprave. Autori studije su arhitekti Nenad Fabijanić, Gordana Domić i Boris Koružnjak, uza stručnu potporu povjesničarke Snješke Knežević, Alana Brauna, zadužena za obradu i analizu arhivske građe, i Damira Pološkog, zadužena za promet.

"U toj se studiji prvi put spajaju i grle Trešnjevka i Črnomerec", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazivši zadovoljstvo što se u njoj prepoznaju povijesne matrice, ali i nova kvaliteta urbanističko-arhitektonskih rješenja, među kojima je silazak željezničke pruge pod zemlju. "Sada se mora skakati preko pruge, 'pesja livada' vapi za uređenjem, no došlo je vrijeme za nova rješenja", rekao je Bandić, navevši 2013. za realan početak projekta, s tim da će prostor "triju trgova" promotren u cjelini biti realiziran postupno, počevši od Trga Franje Tuđmana.

Procijenjena vrijednost uređenja cijele zone je 550 milijuna eura, a grad Zagreb će za studiju Arhitektonskog fakulteta izdvojiti 998.000 kuna, rečeno je na konferenciji za novinare. Po riječima voditelja projekta Nenada Fabijanića, skupina arhitekata željela je studijom pokazati viziju Zagreba i niz tema za provedbu urbanističko-arhitektonskih natječaja, a sve je, kako dodaje, utemeljeno na osnovnoj činjenici koja drastično i dramatično dijeli grad i radi Zagrebu nepremostive teškoće, od prometa nadalje.

Procijenjena vrijednost uređenja cijele zone je 550 milijuna eura, a grad Zagreb će za studiju Arhitektonskog fakulteta izdvojiti 998.000 kuna.

Osim spuštanja željezničke pruge pod zemlju, studijom su predviđene velike zelene površine koje će zahtijevati rušenje tisuća četvornih metara uglavnom skladišta, spremišta i zastarjelih uređaja, ali i tvornice "Kamensko" za blok stambeno-poslovnog sadržaja, a zgrada bivše općine Črnomerec zamijenila bi se novim domom kulture. Sačuvao bi se niz zaštićenih vojarna, drvoredi i stabla, a sagradila bi se nova zgrada Zagreb foruma, poput Umjetničkog paviljona novog tipa, fontana duž zapadnog ruba Trga Franje Tuđmana gdje bi bio postavljen i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, u blizini Muzeja domovinske zahvalnosti. Predviđena je i gradnja novog doma športova, plivačkog centra i hotela, a u podzemnim garažama riješio bi se i problem s parkiranjem.

Fabijanić je pohvalio suradnju s gradskim uredima na čelu kojih su i bivši studenti Arhitektonskog fakulteta, poput Jadranke Veselić-Bruvo, koji su im dali svoju stručnu i financijsku potporu, te suradnju s gradonačelnikom Bandićem, a on je arhitektima uzvratio da su predloženom studijom podignuli ljestvicu uređenja kompleksnih prostora gradske jezgre ispod koje gradska uprava ubuduće neće ići. "Od danas počinje komunikacija i dijalog s javnošću", kazao je Bandić, koji će večeras i otvoriti izložbu "Integrirani grad" u Galeriji Forum, a Fabijanić je najavio prvo javno izlaganje o studiji u četvrtak u KIC-u. (hina/metro-portal)

06.10.2010. 17:50:00
http://metro-portal.hr/zagreb-predstavljena-studija-o-uredjenju-tri-trga/49329/