Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2013. 15:13:00
WTF?!

Zagreb odbio Earth Run, seli se u NP Krka

Neki birokrat u Bandićevoj upravi odbio je svjetski projekt zbog troškova organizacije od 2 tisuće kuna? Tko je tu lud?

Earth Run iz Zagreba u NP Krka
Earth Run iz Zagreba u NP Krka (Arhiva)

Nakon što je Grad Zagreb posredstvom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport odbio suradnju na projektu Earth Run Zagreb, treća u nizu od osam dvanaest satnih Trka Earth Run Hrvatska, održat će se na planirani datum, u ponedjeljak, 22. travnja u nacionalnom parku Krka.

U čast Zemlje, Zagreba i nacionalnog parka Krka, Ivan Jelavić je na Dan Zemlje trebao istrčati 24 sata bez prekida u jednom od zagrebačkih parkova. S obzirom na to da je osim financijske, izostala i svaka druga podrška u provedbi projekta u Zagrebu, Planet Zemlja je kao organizator projekta odlučila Trku preseliti u sam nacionalni park Krka.

Trka će startati u Stinicama, u 9.00 sati, a prvim dijelom će proći novouređenom šetnicom do Roškog slapa (10.00 sati). Oko 13.00 sati Trka stiže u Skradin odakle se, nakon druženja s djecom nastavlja do Skradinskog buka. Na toj će se lokaciji trčati kružno do isteka 12 sati.

Iako je Earth Run za Planet Zemlju prvenstveno ekološki projekt, on je istovremeno i jedinstveni sportski podvig. Uz Krku će Ivan Jelavić istrčati treći ultramaraton u 20 dana - a to je samo uvertira u izazove koji slijede. Naime, nastojati će istrčati svih 2700 km trke Earth Run Europe i to u 27 dana. Svakodnevno će trčati prosječno 101 km.

Oni koji traže idealan način kako da provedu proljetni vikend, odgovor je šetnja uz predivnu rijeku, huk vodopada i prirodu koja se budi. Pozivamo građane da Dan planeta Zemlja dočekaju u nacionalnom parku Krka, i podrže ekološkog ratnika Ivana Jelavića i Earth Run.

Earth Run Hrvatska niz je od osam dvanaest satnih trka u osam gradova, posvećenih po jednom od osam hrvatskih nacionalnih parkova. Ultramaratonac Ivan Jelavić će istrčati svih osam Trka, a priključit će mu se brojni građani na kraćim dionicama. Do sad su održane dvije trke: NP Mljet i Varaždin posvećen NP Kornatima.

Earth Run Hrvatska uvod je u jedinstvenu manifestaciju Earth Run Europe 2013 kojom ćemo obilježiti ulazak hrvatske u EU.

Osovina projekta je jedna od najduljih ultramaratonskih trka u svijetu. Trka je dužine oko 2700 km, traje 27 dana, a obuhvatit će devet zemalja i 22 nacionalna parka. Start Trke je u Nacionalnom parku Plitvička jezera, 05. lipnja (Svjetski dan zaštite okoliša), a cilj u Zagrebu, 01. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU.

Glavni cilj projekta je usmjeriti pažnju javnosti na globalno ekološko stanje i potaknuti građane na preuzimanje odgovornosti za očuvanje prirode i okoliša. Također, ovim se putem želi promovirati Hrvatsku kao zemlju prekrasnih nacionalnih parkova, odnosno kao zanimljivu ekološki osviještenu turističku destinaciju.

Earth Run Europe 2013 održati će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Ive Josipovića.

Zašto je grad Zagreb odbacio priliku podržati jedinstven način obilježavanja svjetskog Dana planeta Zemlja, teško je shvatljivo, pa kako bi izbjegli svaku subjektivnost, obrazloženje prenosimo u cijelosti :

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport podržava sve akcije vezane za šport, međutim Vaš projekt je prvenstveno ekološki.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport financira programe športskih udruga i saveza temeljom utvrđenog Programa javnih potreba u športu grada Zagreba. Stoga, unatoč našoj podršci, nemožemo sudjelovati u sufinaciranju Vašeg projekta."

Radilo se o subvenciji troškova u iznosu od 2000 kn, jedva dostatnih za semafor i razglas, što je maksimum raskoši koji prikazuje svaka Earth Run trka. Očito je da iza negativnog odgovora stoji nesposobnost nekoga da procijeni kvalitetu, vrijednost a na kraju krajeva i dobiti od obrazovnih i športskih projekata.

20.04.2013. 15:13:00
http://metro-portal.hr/zagreb-odbio-earth-run-seli-se-u-np-krka/77687/