Metro-portal.hr

objavljeno 06.02.2019. 10:31:00
BRAVO

Zagreb je i ove godine među vodećim gradovima zimskog bicikliranja na posao

Vrijeme će biti izuzetno povoljno, za razliku od minusa u proteklim godinama pa se nadaju kako će ovaj petak 8. veljače sresti mnoštvo sugrađana na biciklima

Biciklom na posao
Biciklom na posao (Sindikat biciklista)

Zagrepčani i Zagrepčanke i ove godine sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, a Zagreb je treći po broju prijava, pokazuju to brojke na web stranici www.winterbiketoworkday.org.

Radi se o pohvalnoj inicijativi pokrenutoj 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. Održava se svake godine drugog petka u veljači, već proteklih 6 godina. Zagreb je pobijedio tri uzastopne godine, zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad. "Trenutačno se nalazimo na 3. mjestu, a odmah iza nas je Varaždin!" poručili su iz Sindikata biciklista.

Smatraju kako Zagrepčanima ni Varaždincima nije potreban poseban dan da se sjedne na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no svejedno ponovno pozivaju građane i građanke iz cijele Hrvatske da se registriraju na www.winterbiketoworkday.org i pokažu kako je zaista veliki broj onih koji bicikliraju, neovisno o vremenskim uvjetima.

Vrijeme će biti izuzetno povoljno, za razliku od minusa u proteklim godinama pa se nadaju kako će ovaj petak 8. veljače sresti mnoštvo sugrađana na biciklima. "U petak ujutro ćemo na tajnoj lokaciji u gradu dijeliti biciklistički doručak kao poticaj i zahvalu onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka" nadodali su iz Sindikata biciklista.

Također, ova zagrebačka udruga dala je korisne savjete za bicikliranje zimi: "Dani su još uvijek kratki pa podsjećamo na zakonsku obvezu nošenja svjetala na biciklu, radi vlastite sigurnosti! Na biciklu je jako bitno biti uočljiv drugim sudionicima u prometu, pogotovo vozačima automobila. Potrebno je i slojevito se obući, no ne predebelo jer se na biciklu vrlo brzo zagrijemo."

Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štedimo novac, ne gubimo vrijeme u gužvama i tražeći parking, razbudimo se i efikasniji smo na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja. Time je bicikliranje povoljno za zaposlenike, ali i za njihove poslodavce. U nekim europskim gradovima, naime, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako da im se nude razni poticaji, nerijetko i novčani. "Nadamo se da će i kod nas sve više poslodavaca prepoznati ove prednosti i da će početi poticati ovo društveno (i okolišno) odgovorno ponašanje" zaključili su iz Sinidkata biciklista.

Za više informacija o Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao pratite na na Facebook i Instagram profilu Sindikata biciklista. Možete se još uvijek obvezati da ćete koristiti bicikl na putu do posla, do kraja dana u petak 8. veljače registracijom na www.winterbiketoworkday.org. Potaknite svoje kolege, prijatelje i obitelj te, barem taj jedan dan, koristite bicikl kao prijevozno sredstvo na putu do posla!

Facebook event

06.02.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/zagreb-je-i-ove-godine-medju-vodecim-gradovima-zimskog-bicikliranja-na-posao/116774/