Metro-portal.hr

objavljeno 22.11.2011. 15:29:54
ODLIČNO

Zagreb dobiva još jedno reciklažno dvorište

Reciklažna dvorišta su mjesta gdje građani mogu besplatno odložiti dvadesetak vrsta otpada, kao što su primjerice, papir, karton, plastika...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Zagrebačka Čistoća otvorit će prvog dana prosinca novo reciklažno dvorište u Zagorskoj ulici, početkom proljeća reciklažno dvorište dobit će i Špansko, a u planu su još dva - u Heinzelovoj i Strojarskoj ulici, doznaje se u Zagrebačkom holdingu.

Reciklažno dvorište u Zagorskoj ulici bit će osmo takvo u Zagrebu koji još ima reciklažna dvorišta u Sesedgradu-Stenjevcu, na ulazu u odlagalište otpada Jakuševac, na križanju Gračanske i Kvintičke ulice, na Kajzerici, u Maksimiru, Dubravi i Sesvetama.

Izgradnjom novih reciklažnih dvorišta podružnica Zagrebačkog holdinga - Čistoća sustavno ostvaruje plan kojim bi svaka gradska četvrt trebala imati svoje reciklažno dvorište, a time bi se poboljšao sustav gospodarenja otpadom, građani dobili bolje uvjete za djelotvorno postupanje s otpadom, a krajnji rezultat bila bi viša kvaliteta života u Zagrebu, izvjestio je Zagrebački holding.

Podsjeća kako se odvojenim skupljanjem i recikliranjem otpada omogućava iskorištavanje mnogih korisnih sastojaka jer se odvojeno prikupljene vrste otpada lako koriste kao sirovine za dobivanje novih proizvoda. Pritom se smanjuje onečišćenje okoliša, a posebno štedi energija. Osim toga, odvojenim se skupljanjem i recikliranjem otpada ostvaruju i druge gospodarske koristi, kao primjerice, smanjenje uvoza sekundarnih sirovina, zapošljavanje radnika, smanjenje troškova odlaganja i drugo.

Reciklažna dvorišta su mjesta gdje građani mogu besplatno odložiti dvadesetak vrsta otpada, kao što su primjerice, papir, karton, plastika, staklena i metalna ambalaža, ravno staklo, limenke, stiropor, stare baterije, PET-boce, PE-folije, zeleni otpad, otpadne gume bez naplatka, krupni otpad, elektronički otpad. Na reciklažno dvorište može se odložiti i opasni otpad iz domaćinstva - akumulatori, fluorescentne cijevi, stari lijekovi, otpadna motorna i jestiva ulja, zauljena ambalaža te ambalaža onečišćena opasnim tvarima (boje, lakovi i sl.).

22.11.2011. 15:29:54
http://metro-portal.hr/zagreb-dobiva-jos-jedno-reciklazno-dvoriste/65724/