Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2009. 17:57:46
Posljedice civilizacije

Zagađenje bukom prijeti životinjama

Prema znanstvenim istraživanjima, zagađenje bukom postaje sve veća prijetnja opstanku divljih životinja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Zvukovi koje proizvode vozila, industrija te gradska buka dolaze u koliziju s načinom na koji životinje komuniciraju, druže se i love. Buka postaje toliko nepodnošljiva da bi uskoro mogla postati prijetnja bioraznolikosti. Čak su i životinje koje žive u nacionalnim parkovima  izložene određenom nivou buke.

Trojica znanstvenika koja su provela istraživanje objasnila su na koji način buka šteti divljim životinjama. Dr. Jesse Barber i dr. Kevin Crooks sa Sveučilišta u Koloradu, te dr. Kurt Fristrup iz Udruženja američkih nacionalnih parkova proučili su sve recentne studije na tu temu. Otkrili su kako buka koju proizvodi ljudska civilizacija već uzrokuje ozbiljne probleme.

˝Mnoge životinjske vrste razvile su sluh do tog nivoa kako bi imale prednost u prirodnom okolišu u kojemu se kreću, a on je uglavnom bio ispunjen tišinom. Kako se to u posljednjih 100 godina promijenilo sluh životinja ozbiljno je ugrožen količinom buke˝ objašnjava dr. Barber.

Ugrožene su mnoge životinje poput žaba, sova, šišmiša i nekih vrsta ptica. Tako žabama ženkama zbog prometne buke treba više vremena da lociraju i dozovu mužjaka, što utječe na njihovo razmnožavanje. Šišmiši koji plijen lociraju pomoću zvuka izbjegavaju lovu u bučnim područjima, a to može dovesti do izumiranja jer zagađenje bukom sve više inficira njihova prirodna staništa.

Čak i nacionalni parkovi postaju ugroženi. Unatoč tome što su zaštićeni od buke iz gradova i ostalih oblika civilizacije, ona ipak dopire s obližnjih prometnica. Buka se čuje tijekom četvrtine dana na više od polovice od 55 ispitanih mjesta u 14 američkih nacionalnih parkova. Na 12 mjesta buka se može čuti tijekom skoro pola dana.

˝Tehnike ublažavanja buke uključuju tiše površine na cestama, barijere protiv buke, prikladnu signalizaciju i znakove u zaštićenim područjima te najvažnije, ograničenje uporabe motornih vozila u takvim područjima˝ dodaje dr. Barber.

14.10.2009. 17:57:46
http://metro-portal.hr/zagadjenje-bukom-prijeti-zivotinjama/24269/