Metro-portal.hr

objavljeno 01.05.2018. 12:01:00
KINO PROGRAM

Zadnja prilika za pogledati Kubricka u Kinoteci

Do 5. svibnja još možete pogledati Paklenu naranču, Full Metal Jacket, Oči širom zatvorene i Dr. Strangelove

Tjedni program Kinoteke
Tjedni program Kinoteke (Kinoteka)

Ovaj tjedan u Kinoteci, od 2. do 5. svibnja, prikazuju se reprize nekih od najpoznatijih filmova Stanelyja Kubricka: Paklena naranča, Full Metal Jacket, Oči širom zatvorene i Dr. Strangelove, čime ujedno i završava opus Stanleyja Kubricka.

Srijedu, 2. svibnja, rezervirajte za kultnu Paklenu naranču iz 1971., temeljenu na istoimenoj knjizi Anthonyja Burgessa o totalitarnoj Engleskoj iz bliske budućnosti. Alex (Malcom McDowell), zao mladi huligan, spava čitav dan i provodi noći lutajući gradom sa svojim drugovima, napadajući nevine ljude na ulicama i u njihovim domovima. Nakon što ga policija napokon uhiti, Alex prolazi kroz rehabilitaciju u formi terapije odbojnosti, jednako brutalne i strašne kao bilo koji njegov prijestup.

Full Metal Jacket ponovno je na repertoaru u četvrtak, 3. svibnja. Riječ je o ratnoj drami iz 1987. temeljenoj na romanu Gustava Hasforda. Naslov filma se odnosi na vrstu naoružanja koje koriste strijelci iz pješadije. Film prikazuje grupu američkih marinaca koji vode urbane bitke u Vijetnamskom ratu. Egzistencijalna konfuzija i tjeskoba počinje u kampu za obučavanje, s krvavim ishodom prije odlaska u Vijetnam.

Oči širom zatvorene (1999.) gledamo u petak, 4. svibnja. Tom Cruise i Nicole Kidman glume bračni par zarobljen u mreži ljubomore i opsesija. Bill Harford (Tom Cruise), bogati liječnik, sa svojom ženom Alice (Nicole Kidman) odlazi na božićnu zabavu kod pacijenta i prijatelja Victora Zieglera (Sydney Pollack). Nakon zabave na kojoj su se oboje upustili u flert, Alice otkriva Billu da ju je nedavno snažno privukao nepoznati muškarac i da je zbog njega bila spremna riskirati brak. U svijetu stvarnosti i iluzije William se bori s ljubomorom i skrivenim željama.

Remek-djelo političke satire, Dr. Strangelove iz 1964. s nezaboravnim Peterom Sellersom u naslovnoj ulozi, prikazuje se u subotu, 5. svibnja. Američki general Jack D. Ripper je poludio i sa svojom jedinicom se zabarikadirao u jednoj vojnoj bazi te naredio vojnim zrakoplovima nuklearni napad na Sovjetski Savez. Po njegovom mišljenju, sovjetska prijetnja je prevelika te je već pokrenula tajni plan za uništenje „vrijednih ljudskih sokova" uz pomoć floura u pitkoj vodi. Svi u bazi slijede njegove upute, osim satnika Lionela Mandrakea koji shvati da je njihov vođa izgubio razum. Kako bi se spriječila katastrofa, pozvan je i bizarni Dr. Strangelove, bivši nacistički znanstvenik koji ne može kontrolirati svoju desnu ruku.

Subotnja matineja i ovoga puta rezervirana je za obiteljski pustolovni animirani film Leo Da Vinci: Misija Mona Lisa  iz 2017. godine.  Mladi Leo radi na izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa obično promatra i podruguje im se. Vinciju život u gradu prolazi mirno, sve dok jednoga dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te njena obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukobljavaju se s piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

01.05.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/zadnja-prilika-za-pogledati-kubricka-u-kinoteci/111849/