Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 20:55:24
KVALITETA BEZ PREMCA

Zadarsku katedralu sv. Stošije krase nove orgulje

Orgulje su treće po veličini u Hrvatskoj i stoje oko 915,000 eura

Ilustracija
Ilustracija (Deviantart)
Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa večeras je u katedrali sv. Stošije na početku misnog slavlja u povodu sutrašnjeg blagdana te svetice blagoslovio nove katedralne orgulje izrađene u majstorskoj radionici "Eisenbarth" u Passau u Njemačkoj, treće po veličini u Hrvatskoj i - kako je rečeno - među najkvalitetnijima u svijetu.

Nove zadarske orgulje imaju 56 registara i 4026 svirala. Zvuk orgulja i zvuk pjesme značit će da ispunjavamo Božju volju i da hvalimo Boga, rekao je večeras nadbiskup Prenđa. Na konferenciji za novinare u Zadarskoj nadbiskupiji docent na Odsjeku za kompoziciju Muzičke akademije u Zagrebu Ante Knešaurek je rekao da su nove zadarske orgulje nakon onih u zagrebačkoj i đakovačkoj katedrali treće po veličini u Hrvatskoj, no kvalitetom i majstorstvom izrade na prvome su mjestu.

Na konferneciji je govorio i Wolfagang Eisenbarth, vlasnik majstorske radionice ugledne graditeljske orguljaške tradicije koji je istaknuo je da nove katedrne orgulje imaju masivan, ali ne i agresivan zvuk.

Glavni vikar Zadarske nadbiskupije msgr. Ivan Mustać podsjetio je na konferenciji da su prijašnje katedralne orgulje izravno pogođene srpskim topničkim projektilima 18. studenoga 1991. godine, na dan pada Škabrnje, te ih je zbog dotrajalosti trebalo zamijeniti. Stare su orgulje darovane župnoj crkvi u Kistanjama, a od 2007. počeo je postupak nabave novih orgulja.

Zadarske orgulje stoje 915.000 eura, a s radovima na demontaži starih orgulja, popravku krova i montaži novih orgulja troškovi su dosegnuli oko dva milijuna kuna. Novac su za nabavu novih orgulja prikupile mnoge hrvatske katoličke misije u Europi, zadarske tvrtke i pojedini donatori. Nakon nadbiskupova blagoslova orgulje su večeras prvi put zasvirale, a uz njih je pjevao katedralni zbor. (hian/metro-portal)

14.01.2010. 20:55:24
http://metro-portal.hr/zadarsku-katedralu-sv-stosije-krase-nove-orgulje/30704/