Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2012. 19:32:52
PRIRODNO I ZDRAVO

Začinsko bilje koje čini čuda za zdravlje

Znate li da je bosiljak najbolji prirodni lijek za smanjenje visokog krvnog tlaka?

Svježi bosiljak

Začinsko bilje koje možete i sami uzgajati ne samo da poboljšava ukus jelima već može odlično utjecati na zdravlje. Sada je vrijeme za sađenje bosiljka i ružmarina pa bi bilo dobro znati za što se sve može upotrijebiti. 

Bosiljak - najbolji za visoki tlak
Postoje istraživanja koja tvrde da ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak na sličan način kao lijekovi. Vjeruje se da bosiljak utiče na količinu endotelina, bjelančevine koja uzrokuje suženje krvnih žila.

Ružmarin - najbolji za anemiju 
Listovi ružmarina bogati su željezom čiji nedostatak uzrokuje umor i anemiju. Ova biljka takođe sadrži karnozin koji štiti mozak od štetnih slobodnih radikala pa smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti, piše u studiji objavljenoj u Journal Of Neurochemistry. 

Piskavica - najbolja za dijabetes, bogata željezom 
Svakodnevno uzimanje ekstrakta sjemenki piskavice kod dijabetičara poboljšava kontrolu šećera u krvi i smanjuje inzulinsku rezistenciju, navodi se u studiji Centra za istraživanje dijabetesa u indijskom Đajpuru. Piskavica također može povećati laktaciju. Taj začin je u Indiji tradicionalno sredstvo za induciranje porođaja pa se sjemenke ne smiju uzimati za vrijeme trudnoće. Sjemenke piskavice također su bogate željezom i mogu izliječiti tešku anemiju

Korijander - za sprječavanje trovanja hranom 
Ulje korijandera pokazalo se uspešnim u borbi protiv trovanja hranom koje uzrokuje bakterija kampilobakter, piše u časopisu medicinske mikrobiologije Journal of Medical Microbiology. Piletina i crveno meso (posebno mljeveno meso) mogu sadržavat kampilobakter od kojih se možete razboljeti ako je hrana nedovoljno termički obrađena. Sjemenke korijandera (koje su osnova ulja) možete dodati hamburgeru i jelima od piletine.

21.04.2012. 19:32:52
http://metro-portal.hr/zacinsko-bilje-koje-cini-cuda-za-zdravlje/70281/