Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2014. 18:03:00
PRIRODNO

Začini za borbu protiv raka

Razne su namirnice vrlo djelotvorne u prevenciji raka, a ujedno mogu pomoći i tijekom oporavka nakon terapija

Ružmarin vraća apetit
Ružmarin vraća apetit (Arhiva)

Namirnice koje inače koristimo kao začine imaju fantastično djelovanje u prevenciji karcinoma, a uz to mogu pomoći u oporavku nakon kemoterapija

Tako je, primjerice, češnjak sjajan u prevenciji raka pluća, a u liječenju se koristi od pradavnih vremena i poznat je kao prirodni antibiotik. Ljudi koji redovito konzumiraju češnjak imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa, a osim raka pluća sjajno prevenira rak dojke. 

>> Češnjakom protiv raka pluća >>

Kamilica se koristi uglavnom kao čaj zbog svog umirujućeg djelovanja, pa je tako idealno sredstvo za uspavljivanje i ublažavanje grčeva. Redovita konzumacija ovog čaja uravnotežit će pH organizma i smanjiti rizik od nastanka svih oblika karcinoma. Naročito može biti korisna za tretiranje rana u ustima koje su nastale nakon karcinoma grla ili jezika zbog blagotvornog djelovanja na sluznicu.

>> Čajem od kamilice do zdravlja i linije >>

Menta se također priprema kao čaj za ublažavanje probavnih tegoba, grčeva i proljeva, a nova su istraživanja pokazala da sprječava nastanak raka probavnog sustava. Kako menta osnažuje sluznicu želuca, čini je otpornijom na nastanak čireva. Inače, čaj od mente se koristi za ubrzavanje oporavka organizma nakon zračenja grla i dišnih puteva.

>> Menta: otkrijte sva čuda ove biljke >>

Ružmarin je bogat izvor različitih antioksidansa koji najčešće dodajemo u umake s rajčicom, meso i juhe, a najbolje se koristi za detoksikaciju organizma. Naime, ružmarin stimulira jetru na rad što će izbaciti toksine iz tijela i na taj način prevenirati rak jetre, gušterače i bubrega. Svojim djelovanjem vraćanja apetita može pomoći u vraćanju snage nakon tretmana liječenja karcinoma.

>> Hoćete biti pametniji? Mirišite ružmarin >>

03.06.2014. 18:03:00
http://metro-portal.hr/zacini-za-borbu-protiv-raka/85407/