Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2012. 22:40:53
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Začini - moćni saveznici u vječnoj borbi s bolestima

Ne samo da hrani daju novu dimenziju, začini mogu značajno doprinijeti očuvanju našeg zdravlja

Fotografija vijesti

Kada se spomenu začini prva asocijacija je hrana, no začinsko bilje nudi puno više od obogaćivanja okusa jela, ono nas čini zdravijima. Ne samo da začini pospješuju zdravlje srca i da smanjuju upalne procese u tijelu, nego nam i pomažu da se uspješno nosimo sa raznom bolesti modernog doba - raka.

Iako se začini dodaju jelima po osobnom ukusu, dobro razmislite prije nego što poželite izbjeći ovo aromatično bilje:

Cimet - Ne samo da je bogat spojevima koji u našim tijelima imaju ulogu antioksidansa, nego cimet pospješuje zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, te smanjuje razinu šećera u krvi potičući rad inzulina. Studija iz 2011. godine pokazala je da ekstrakt iz kore cimeta usporava formiranje amiloidnog plaka na mozgu laboratorijskih miševa koji pate od Alzheimerove bolesti.

Kadulja - Istraživanje iz 2005. godine pokazalo je da ulje od kadulje ne djeluje pozitivno samo na pamćenje i koncentraciju, nego i na psihičko stanje volontera - napetost za vrijeme eksperimenta je nestala. Kadulja također inhibira enzim acetilkolinesterazu, a to može poboljšati kognitivne funkcije kod osoba koji pate od demencije uzrokovane Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.

Kurkuma - Nezaobilazna je kao začin u indijskoj kuhinji te kao lijek u narodnoj medicini. Aktivni sastojaka, kurkumin, je u laboratorijskim eksperimentima i kliničkim ispitivanjima pokazao svu svoju moć  - spriječio je razvoj karcinoma, nastajanje amiloidnog plaka, umanjio je bol kod osteoartritisa podjednako dobro kao i ibuprofen, te pomaže kod regulacije imunološkog sustava. No, postoje nuspojave. Pretjerivanje s kurkuminom može dovesti do poremećaja u koagulaciji te pogoršati probleme sa žučnim mjehurom.

Timijan - Pošto ima snažno protumikrobno djelovanje, aktivna supstanca iz ulja timijana, timol, nalazi se u brojnim tekućinama za ispiranje usne šupljine, a ima ga i u prirodnim preparatima za čišćenje. Timijanovo ulje je za vrijeme eksperimenta 2004. godine uspjelo suzbiti mikroorganizme iz roda Shigella koji izazivaju šigelozu, akutnu crijevnu infekciju, te stafilokok i escherichiju coli.

Đumbir - Pozitivno djelovanje đumbira na želudac i crijeva poznato je od davnina, a moderna istraživanja su pokazala da ublažava mučninu, ubrzava prolazak hrane kroz probavni sustav, te štiti od želučanih čireva. Neke studije pokazale su da đumbir može ublažiti menstrualne bolove, te pomoći kod upale mišića i glavobolje.

Ružmarin - Nezaobilazni začin u mediteranskoj kuhinji sa jakim antioksidativnim svojstvima. Naime, znanstvenici tvrde da spoj iz ružmarina, karnozična kiselina, štiti tijelo od destruktivnog djelovanja slobodnih radikala, a to smanjuje rizik od moždanog udara i Alzheimera. Drugi spoj iz ružmarina, karnozin, povezan je sa usporavanjem rasta karcinoma.

Šafran - Iako je najskuplji začin na svijetu, kupovina šafrana bi se mogla isplatiti, barem što se tiče mentalnog zdravlja. Naime, studija iz 2007. godine pokazala je da šafran ima slične efekte na suzbijanje depresije kao lijek Prozac, a drugo eksperimentiranje sa šafranom rezultiralo je sa jačanjem kognitivnih funkcija.

Bosiljak - Baš kao i timijan, bosiljak ima jaka antibakterijska i antivirusna svojstva, a istraživanja su pokazala da ima snagu da suzbije listeriju i escherichiju coli. Bosiljak je izvrstan izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, te magnezija, željeza i kalcija. 

12.04.2012. 22:40:53
http://metro-portal.hr/zacini-mocni-saveznici-u-vjecnoj-borbi-s-bolestima/69998/