Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2011. 15:22:00
EROZIJA LJUDSKIH PRAVA

Zabrinjavajuće stanje socijalnih i ekonomskih prava u Hrvatskoj

Ključni problem ljudskih prava jest erozija ekonomskih i socijalnih prava uz rastuću nezaposlenost te trend neisplate plaća i doprinosa radnicima

U predstavljanju svog izvješća o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, Centar za ljudska prava ustvrdio je kako je najveći problem kontinuirana erozija ekonomskih i socijalnih prava u građana naše zemlje, prenosi Hina.

"Možemo reći da ključni problem ljudskih prava postaje daljnja erozija ekonomskih i socijalnih prava uz rastuću nezaposlenost te trend neisplate plaća i doprinosa radnicima", rekla je na konferenciji za novinare obnašateljica dužnosti ravnatelja tog centra Jagoda Novak.

Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2010. temelji se s jedne strane na izvještajima relevantnih institucija, organizacija civilnoga društva i međunarodnih dionika, a s druge strane na intenzivnom radu centra u pojedinim područjima.

Kao pozitivne primjere u Centru za ljudska prava ističu uvođenje građanskog odgoja i odgoja za ljudska prava u školski sustav, osvješćivanje građana u suzbijanju diskriminacije te reformski proces koji je počeo radi jačanja institucija za ljudska prava u sklopu Poglavlja 23. Pravosuđe i ljudska prava i hrvatskog pristupanja Europskoj uniji.

No, baš je u jačanju institucija za ljudska prava potreban nadzor javnosti i medija kako se ne bi zaustavili ti procesi, poručili su iz Centra za ljudska prava.

22.07.2011. 15:22:00
http://metro-portal.hr/zabrinjavajuce-stanje-socijalnih-i-ekonomskih-prava-u-hrvatskoj/61556/