Metro-portal.hr

objavljeno 16.10.2013. 08:01:00
OPREZ

Zabranjen uvoz nekih igračaka i kozmetike

Ministarstvo zdravlja je zbog opasnosti za zdravlje i sigurnost potrošača odbilo na granici uvoz ili je zatražilo povlačenje četiri igračke iz Kine i dva kozmetička proizvoda iz Srbije

Ponovno otrovne igračke na tržištu
Ponovno otrovne igračke na tržištu (Arhiva)

Ministarstvo zdravlja odbilo je uvoz iz Kine igračke "Dinosaur set Toys4us" nepoznatog proizvođača i naredilo je uništenje toga proizvoda. Igračka ima intenzivan strani miris i povećanu količinu ftalata.

Ministarstvo je odbilo uvoz, također iz Kine, i zatražilo uništenje lutki kineskog proizvođača "Cherubic crawling baby" za koje je također utvrđeno da sadrže povećanu količinu ftalata. Zbog povećane količine ftalata zdravstveno neispravnim ocijenjene su i lutke "Wildnew fashion vogue girl" kineske proizvodnje čiji je uvoz također zabranjen.

Ministarstvo zdravlja s tržišta povlači i naredilo je uništenje dječje igračke plastičnog konja "MIBO JHD567" jer sadrži povećanu količinu nedozvoljenih ftalata te je zdravstveno neispravan. Zemlja podrijetla je Kina, a proivođač nepoznat.

Odbijen je uvoz i dva kozmetička proizvoda iz Srbije: mlijeka za zaštitu od sunca "Goti sun milk Oil Jojoba & Vitamin E" SPF 40 i toga mlijeka za djecu jer nije sukladan odredbama Uredbe (EZ) br. 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima, Zakona o predmetima opće uporabe i Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje.

Proizvodi su odbijeni i jer je obavijest sastojcima nepotpuna i neispravna i zato što je pH vrijednost veća od dozvoljene. Oba su mlijeka proizvedena u Srbiji. 

16.10.2013. 08:01:00
http://metro-portal.hr/zabranjen-uvoz-nekih-igracaka-i-kozmetike/81079/