Metro-portal.hr

objavljeno 14.02.2012. 10:46:58
ODVIKAVANJE

Zabrana pušenja u javnim prostorima potiče prestanak pušenja

Nakon stupanja zakona o zabrani pušenja na radnom mjestu i u javnim prostorima 38 posto Nijemaca, 28 posto Nizozemaca, 25 posto Iraca i 17 posto Francuza prestalo je pušiti

Fotografija vijesti

Zabrana pušenja na radnom mjestu i u javnim prostorima neće potaknuti pušače da propuštene cigarete nadoknade kod kuće, pokazali su rezultati studije provedene u četiri zemlje koju je u utorak objavio specijaliziran časopis Tobacco Control, javlja Hina.

Takva zabrana mogla bi čak ohrabriti pušače da općenito smanje pušenje, navodi studija.

Istraživanje je obuhvatilo 4364 pušača u dvije faze, prije zabrane pušenja na radnom mjestu i u javnosti te nakon što je ta zabrana stupila na snagu u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji (s izuzetkom Škotske).

Nakon stupanja zakona na snagu bitno je porastao postotak pušača koji su prestali pušiti u svome domu u četiri zemlje: 38 posto u Njemačkoj i 28 posto u Nizozemskoj, 25 posto u Irskoj, 17 posto u Francuskoj.

Ekipa znanstvenika njemačkog centra za istraživanje raka u Heidelbergu smatra da rezultati ruše pretpostavku da bi zabrana pušenja na javnome mjestu mogla povećati pušenje kod kuće i povećati opasnost izlaganja obitelji duhanskom dimu.

Autori zaključuju da bi zabrana duhana na javnim mjestima "mogla potaknuti pušače da prestanu potpuno pušiti u svome domu".

14.02.2012. 10:46:58
http://metro-portal.hr/zabrana-pusenja-u-javnim-prostorima-potice-prestanak-pusenja/68223/