Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2015. 10:14:00
BRAVO!

Zabrana brandiranja cigareta u Velikoj Britaniji

Britanski parlament u srijedu je odobrio prijedlog zakona kojim se zabranjuje stavljanje loga i branda proizvođača na kutije cigareta, izazvavši žustre prijetnje sudskim tužbama britanske industrije duhanskih proizvoda

Ovako cigarete izgledaju u Australiji
Ovako cigarete izgledaju u Australiji (Arhiva)

Zabrana brandiranja cigareta mjera je kojom se želi poboljšati zdravlje stanovništva i smanjiti broj mladih pušača, vjerojatno će smanjiti profit proizvođača cigareta. Istu je stvar 2012. napravila Australija, propisavši da se cigarete moraju prodavati u običnim maslinastozelenim kutijama s fotografijama na kojima se prikazuju štetni učinci pušenja.

Nakon dugogodišnje političke rasprave, lobiranja i konzultacija s javnošću, britanski su parlamentarci u srijedu uvjerljivom većinom glasovali za prijedlog zakona, s 367 glasova 'za' i 113 'protiv'.

'Želimo da sva djeca u našoj zemlji rastu bez tereta bolesti koje uzrokuje duhan', rekla je ministrica zdravstva Jane Ellison u pisanoj izjavi, napominjući da će zakon na snagu stupiti najkasnije do svibnja iduće godine.

O prijedlogu zakona još mora raspraviti i odobriti ga Dom lordova i tek tada će postati zakon.

Imperial Tobacco Group, jedan od najvećih britanskih proizvođača duhanskih proizvoda već se oglasio, rekavši da ako se spomenuta mjera pretoči u zakon 'neće imati drugog izlaza nego braniti svoja prava na sudu'.

Nova pravila najprije bi se primjenjivala samo u Engleskoj, no velška vlada rekla je da će učiniti isto, a Sjeverna Irska i Škotska razmatraju poduzimanje sličnih koraka.

Od bolesti povezanih s uživanjem duhanskih proizvoda u svijetu godišnje umire 6 milijuna ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da bi ih do 2030. moglo biti i 8 milijuna.

Ispitivanje javnog mnijenja provedeno u veljači pokazalo je da 72 posto Britanaca podupire pakiranje cigareta u iste jednobojne kutije, dok ih se protiv izjasnilo tek 15 posto.

12.03.2015. 10:14:00
http://metro-portal.hr/zabrana-brandiranja-cigareta-u-velikoj-britaniji/90557/