Metro-portal.hr

objavljeno 09.07.2019. 11:01:00
ČINJENICE

Zaboravnost vas ne treba jako brinuti

Nekim ljudima je urođeno da lakše postaju rastreseni nego drugi i stoga im se događa da lakše zaboravljaju svakodnevne stvari

Zaboravnost ne mora biti znak demencije
Zaboravnost ne mora biti znak demencije (Arhiva)

Zaboravnost je ponekad frustrirajuća - ne možete pronaći ključeve, dokumente, ne sjećate se što ste trebali kupiti u trgovini ili na tržnici... i to je, kažu stručnjaci, sasvim u redu.

Naime, blaga zaboravljivost može biti normalni dio procesa starenja ili pak izazvana medicinskim razlozima na koje je moguće djelovati i nema nikakve veze s demencijom.

No, nekim ljudima je urođeno da lakše postaju rastreseni nego drugi i stoga im se događa da lakše zaboravljaju svakodnevne stvari, navode stručnjaci u člansku najnovijeg izdanja njemačkog časopisa za zdravlje Apotheken Umschau. 

Planiranje unaprijed i uspostavljanje rutine može dosta pomoći. Ako uvijek ostavljate ključeve automobila na istom mjestu, ili spakirate sve u svoju torbicu večer ranije uoči jutarnjeg izlaska iz kuće, smanjit ćete šanse da nešto zaturite i zaboravite gdje se nalazi.

Liječniku se treba obratiti onda kada se gubitak pamćenja znatno poveća ili postane izraženije, primjerice, ako se čovjek počne gubiti u prostoru ili ima problema prepoznati članove obitelji.

No ni ovi simptomi nužno ne znače da je kod nekoga na djelu početak demencije. Među drugim mogućim razlozima je, primjerice, neuzimanje dovoljno tekućine, što je prilično često kod starijih ljudi.

09.07.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/zaboravnost-vas-ne-treba-jako-brinuti/119456/