Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 12:44:00
TAKO LAKO

Zaboravite na sve loše uz pilulu koja briše negativna sjećanja

Zaboravljanje nesretne ljubavi ili traumatske nesreće moglo bi biti jednostavno poput gutanja pilule

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Naime, znanstvenici su izumili upravo pilulu koja koja pomaže ublažavanju boli negativnih sjećanja preplavljujući um emocijama sigurnosti i smirenosti. Ova tehnika jednog bi se dana mogla koristiti za izlječenje od raznih fobija, pomoći vojnicima da se oporave od užasa rata ili omogućiti žrtvama nesreće da ostave traume iza sebe.

Kako bi testirali efektivnost lijeka, istraživači su stvorili loša sjećanja kod miševa dajući im elektrošokove te puštajući glasnu muziku. Tijekom vremena životinje su naučile povezivati zvuk sa strahom i šokom, no kad im je dan lijek po imenu BDNF, riješile su se svih negativnih emocija.

Efekt lijeka sličan je psihološkoj tehnici koja se zove trening izumiranja, tijekom čega se pacijenti koji pate od fobija konstantno izlažu svojim strahovima kako bi očvrsnuli. Znanstvenici, čije istraživanje financira vlada SAD-a, vjeruju da lijek zapravo ne briše loša sjećanja, već stvara pozitivne emocije uz koje se lakše s njima nositi. Smatraju kako do tog efekta dolazi stimuliranjem rasta veza među stanicama u dijelu mozga koji je odgovoran za fobije.

BDNF se također prirodno proizvodi u mozgu, a eksperimenti na štakorima pokazali su kako životinje s nedostatkom tog faktora imaju problema u nošenju s negativnim sjećanjima. Nesposobnost da se nadvlada strah pripisuje se i posttraumatskom stresnom poremećaju i psihološkim problemima.

Prozac također podiže nivo BDNF-a, no znanstvenici vjeruju kako se može razviti puno efektniji lijek za borbu protiv fobija. Dr. Thomas Insel koji je radio na istraživanju dodaje: "Ova studija podržava ideju da se mogu razviti lijekovi koji pojačavaju efekte BDNF-a, čime se otvaraju mogućnosti za liječenje mnogih psihičkih poremećaja."

04.06.2010. 12:44:00
http://metro-portal.hr/zaboravite-na-sve-lose-uz-pilulu-koja-brise-negativna-sjecanja/41749/