Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2013. 20:01:00
FUUJ

Zaboravite kave 3 u 1, štetne su za zdravlje

U prosječnoj vrećici instant kave s dodacima ima, pazite sad, 60 posto šećera, a kofeina u tragovima

Šećera kao u priči, kofeina ni za lijek
Šećera kao u priči, kofeina ni za lijek (Arhiva)

Ima li što jednostavnije nego uzeti vrećicu 2 u 1 ili 3 u 1 instant kave, preliti sadržaj vrelom vodom i evo cappuccina ili kave s mlijekom opojnog mirisa? Ima, skuhajte si pravu kavu ili instant kavu bez dodataka, jer u tim "čarobnim vrećicama" ima svega osim - kave.

Pedantni Nijemci iz Stiftung Warentesta napravili su istraživanje koje je pokazalo da u prosječnoj vrećici instant kave s dodacima ima, pazite sad, 60 posto šećera?! To vam je kao da u dva decilitra kave uvalite četiri kocke šećera .. bljak (op. a.).

Na deklaraciji se to mudro zove glukozni sirup, glukoza ili laktoza, pa uz to umiješano dobijete aromu nečega - vanilije, karamele, lešnjaka i slično, kao i aromatizirane šećerne sirupe. Kofeina u tragovima, kao da su kotlu u kojem su miješali to čudo pokazali sliku stabljike kave.

Ako vam je draža ledena kava u instant varijanti, evo vama još i hrpa masti u šalicu. Kad još dodate mlijeko, nemojte se čuditi što vam najednom vaga otkazuje poslušnost.

Znači, malo truda, prava turska kava ili espresso i nema problema, doza kofeina je tu. Iz vrećice, kako to obično biva, izlazi samo ... debljina.

01.01.2013. 20:01:00
http://metro-portal.hr/zaboravite-kave-3-u-1-stetne-su-za-zdravlje/75752/