Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2012. 23:05:00
MITOVI

Zablude o seksu koje više ne drže vodu

Seks je najtraženiji pojam na webu, a brojne se stranice ne libe davati pogrešne savjete kako bi privukle vašu pažnju. Odlučili smo za vas razbiti neke od najčešćih pogrešnih mitova

Mislite li da znate sve o seksu?
Mislite li da znate sve o seksu? (Arhiva)

Vjerojatno u svijetu ne postoji stvar (izuzev možda prehrane) o kojoj svakodnevno možemo čuti bezbroj savjeta različite kvalitete, kao što je to slučaj sa seksom. Od najboljih mjesta za seks, preko zaštite, pa sve do naprednih seksualnih poza, intimni je odnos među ljudima nešto o čemu svi volimo razmišljati, često i puno više nego smo spremni priznati. Psihologinja Bethany Marshall, autorica knjige „Kada raditi na vezi, a kad dići ruke i otići" napisala je nekoliko najčešćih mitova o seksu koje redovito možete pročitati, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

Mit #1: Seks bez obaveza rijetko kad postane nešto više

Ovo je jedna od onih stvari koje smo smo naučili, ponavljali i uspješno položili gledajući Seks i grad te slične serije svih ovih godina. Glavna postavka ovog mita jest da su razlozi zbog kojih ulazimo s nekime u isključivo fizički i seksualni odnos vrlo loš temelj za smislenu, dugoročnu vezu. Posljedica ovog stava jest ta da mnogi smatraju kako u kvalitetnu vezu treba ulaziti polako i postupno te da ne treba srljati sa seksom.

Istraživanje provedeno prošle godine na Sveučilištu u Iowi pokazalo je kako ova tvrdnja doista nije ništa više od mita. Štoviše, tvrde znanstvenici, velika većina ljubavnih veza u zapadnom svijetu počinje nekim oblikom „neromantičnog" seksa, nakon čega odnos polako prestaje biti isključivo fizički. Uostalom, zar ne mislite da treba prvo isprobati „robu" prije nego se odlučite za kupnju?

Mit #2: Pravi vrući seks uvijek mora biti spontan

„Spontani seks je jedan od najgorih mitova koji su nam ikada prodali" tvrdi Laurie Mintz, terapeutkinja i autorica nekoliko bestselera na temu seksa i spolnosti. Laurie tvrdi da je većina vašeg „spontanog" seksa zapravo bila isplanirana na neki način, željeli vi to sebi priznati ili ne. Moglo bi se razglabati o tome što zapravo znači nešto planirati, ali autorica tvrdi da seks nije spontan ako ste flertovali cijelu noć sa zgodnim frajerom, a istovremeno nosite svoje najseksi donje rublje koje imate.

Nimalo začuđujuće, planiranje seksa postaje tim važnije što ste duže u vezi s nekime, kada vam ona početna strast malo splasne. „Iznimno je važno da u dugoj vezi ne čekate danima, tjednima ili mjesecima da se dogodi seks, već morate aktivno raditi na njegovom planiranju i držanju tog plana. Možda ne zvuči super romantično, ali takav seks nije niti malo lošiji od onog sponatnog", tvrdi Laurie. Uostalom, zar nije seksi provesti cijeli dan s leptirićima u trbuhu dok očekujete strastveni seksualni susret s vašim dragim kad dođete navečer kući s posla?

Mit #3: Nikada ne idite u krevet ljuti

Savjet da ne nosite probleme sa sobom u krevet dobar je i itekako primjenjiv u velikoj većini životnih situacija, ali seks i ljubav nisu među njima. Velika većina parova koji se nađu u svađi nisu u stanju objektivno sagledati problem koji je razlog prepirci, stoga su šanse da riješite neku situaciju na obostrano zadovoljstvo dok vam para od ljutnje izlazi još na uši vrlo niske. Rješenje? Prespavajte prepirku i rješite ju sutradan čim uzmognete.

Jutro je i u ovoj situaciji pametnije od večeri, a to nije samo floskula. Nedostatak sna utječe na sposobnost objektivnog rasuđivanja, smanjuje koncentraciju i sposobnost da uspješno rješavamo probleme. Naravno, to istovremeno ne znači da razgovor o problemu trebate odgoditi u nedogled, budući da je nedostatak komunikacije jedan od najčešćih uzroka raspada veza.

Mit #4: Razgovor o novcu ubija romantiku i treba ga ostaviti za brak

Budući da je novac zadnjih godina, otkako je počela financijska kriza, postao najčešći uzrok razdora u brakovima i glavni razlog zbog kojeg se oni raspadaju, nimalo ne čudi činjenica da mnogi izbjegavaju ozbiljnije razgovore dok su još jako zaljubljeni. Nažalost, svaki će vam stručnjak za brakove i veze reći da je to potpuno kriva taktika i da je iznimno važno od samih početaka utvrditi „pravila igre" i staviti karte na stol, kako bi točno znali gdje stojite vi, a gdje vaš partner.

Nitko od vas ne traži da na prvom spoju zatražite detaljnu imovinsku karticu vašeg potencijalnog partnera ili izjavu o potrošačkim navikama, ali postoji puno suptilnih znakova iz kojih možete vidjeti kakav je netko s novcem, koje smo skloni zanemarivati dok smo jako zaljubljeni. Osiguravanje da ste vaš partner i vi na istoj valnoj duljini kad su ove škakljive stvari u pitanju odličan je zalog za zajedničku budućnost.

23.11.2012. 23:05:00
http://metro-portal.hr/zablude-o-seksu-koje-vise-ne-drze-vodu/63393/