Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2010. 11:35:00
OZBILJNA ZABAVA

Zabavljanjem bi se mogao pobijediti rak?

Kod laboratorijskih miševa koji su imali više prostora za kretanje i igračaka te mjesta za skrivanje u kavezu, tumori su se smanjili i do 77 posto

Rak se može pobijediti dobrom zabavom
Rak se može pobijediti dobrom zabavom (Shutterstock)

Zabavljanje i uživanje u životu mogli bi pomoći u sprječavanju negativnih učinaka i pojave raka, odnosno tumora u tijelu. Istraživanje novozelandskih stručnjaka čiji rezultati sugeriraju upravo to da bi se zabavljanjem mogli suprotstaviti malignim pojavama u našem organizmu provedeno je nad laboratorijskim miševima.

Jednoj skupini miševa ubrizgane su maligne stanice. Dio miševa stavljen je u kavez s mnoštvom igračaka, kotača za trčanje i mjesta za skrivanje kao i prostora za kretanje dok je drugi dio miševa bio u klasičnom laboratorijskom kavezu. Miševi se u laboratoriju obično drže u skupini od pet članova, ali ovaj put su bili u brojnijem društvu (od 15 do 20). Miševi koji su se mogli igrati i 'zabavljati' prošli su puno bolje; nakon šest tjedana masa tumora u njihovom tijelu se smanjila za 77 posto. Maligne pojave su potpuno nestale kod 17 posto tih miševa.

>> Lijek protiv raka skriva se u amazonskoj prašumi?

Stručnjaci uvjeravaju da nije korištena nikakva druga terapija osim 'zabave' napominjući da bi rezultati mogli vrijediti i za ljude. Kod miševa u običnom kavezu tumori su nastavili rasti sasvim normalno. „Način na koji živimo mogao bi imati puno veći utjecaj na prognoze o raku nego što smo do sada mislili", rekao je voditelj istraživanja profesor Matthew During trenutno sa Sveučilišta u Aucklandu. Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell.

01.12.2010. 11:35:00
http://metro-portal.hr/zabavljanjem-bi-se-mogao-pobijediti-rak/45504/