Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2017. 13:29:00
CANNES

Za Zlatnu palmu bori se 18 filmova

Festival 17. svibnja otvara film Arnauda Desplechina "Les fantômes d'Ismaël" koji će biti prikazan izvan konkurencije

Tko je favorit za Zlatnu palmu?
Tko je favorit za Zlatnu palmu? (Arhiva)

Za Zlatnu palmu na 70. filmskom festivalu u Cannesu natjecat će se osamnaest filmova, među kojima i "Happy End" Austrijanca Michaela Hanekea, "The Beguiled" Amerikanke Sofije Coppola, "Wonderstruck" Todda Haynesa i "Loveless" Andreja Zviaguintseva, objavili su u četvrtak organizatori.

Festival 17. svibnja otvara film Arnauda Desplechina "Les fantômes d'Ismaël" koji će biti prikazan izvan konkurencije.

U službenoj selekciji su i filmovi francuskih redatelja Jacquesa Doillona"Rodin", Françoisa Ozona "L'amant double", Michela Hazanaviciusa "Le redoutable" te Francuza marokanskoga podrijetla Robina Campilla "120 battements par minute".

Osim njih, tu su i filmovi Južnokoreanaca Bong Joon-Hoa "Okja" i Hong Sangsooa "The Day After", Nijemca turskoga podrijetla Fatiha Akina "In the Fade", Amerikanca Noe Baumbacha "The Meyerowitz Stories", Japanke Naomi Kawase "Radiance", Grka Yorgosa Lanthimosa "The Killing of a Sacred Deer", Ukrajinca Sergeja Loznitse "A Gentle Creature", Mađara Kornela Mandrucza "Jupiter's Moon", škotske redateljice Lynne Ramsay "You Were Never Really Here" te Amerikanaca Bennyja i Josha Safdieja "Good Time".

Crvenim tepihom i ove će godine prošetati brojne zvijezde poput Joaquina Phoenixa, Colina Farrella, Julianne Moore, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Nicole Kidman, Roberta Pattinsona, Vincenta Lindona, Isabelle Huppert, i Jean-Louisa Trintignanta.

Izvan konkurencije redateljica Agnès Varda i francuski umjetnik JR predstavit će dokumentarni film "Visages, villages",a bit će prikazani i filmovi Miikea Takashija "Blade of the Immortal" te Jamesa Camerona Mitchella "How to Talk to Girls at Parties".

S obzirom na to da će se neposredno prije canneskoga festivala u Francuskoj održati predsjednički izbori, predsjednik Festivala Pierre Lescure rekao je kako se nada da će festival "ponuditi predah od politike koji će omogućiti da se ne razgovara ni o čemu drugome osim o filmu, no Cannes, dodao je, ipak ne može ignorirati politiku.

Što se tiče osiguranja, ono će tijekom cijeloga festivala od 17. do 28. svibnja biti na najvišem stupnju kao i prošle godine, dodao je Lescure.

14.04.2017. 13:29:00
http://metro-portal.hr/za-zlatnu-palmu-bori-se-18-filmova/104311/