Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2023. 08:31:00
PETICIJA

Za zabranu pridnevnih koča

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana oceana potpisivanjem peticije za zabranu pridnenih koća

Svjetski dan oceana
Svjetski dan oceana (Arhiva)

Svjetski dan oceana, obilježava se svake godine 8. lipnja s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao bitnoj sastavnici našega života na planetu, te reakcije na trendove sve većeg uništenja mora i oceana zbog djelovanja ljudi. Svjetski dan oceana prvi put je obilježen 8. lipnja 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED). Od tada, obilježavanje ovog dana postalo je važan globalni događaj u borbi za očuvanje mora i oceana.

Poznati britanski prirodoslovac i istraživač, Sir David Attenborough, često govorio o važnosti zaštite oceana i očuvanja morskih ekosustava: "Oceani su izvor nadahnuća, čuda i tajni. Trebamo ih istražiti, otkriti njihovu ljepotu i raznolikost, ali istovremeno moramo biti svjesni da smo njihovi čuvari i da je naša odgovornost zaštiti ih."

U posljednjih 50 godina ribolovom je istrijebljeno 90 posto velikih ribljih populacija, a predviđa se da ako se nastavi s takvom okrutnom praksom do 2050. godine više neće biti riba u morima i oceanima.

Mora i oceani su dom raznolikih morskih životinja poput kitova, dupina, morskih kornjača, morskih ptica, školjkaša, riba i mnogih drugih vrsta, a ribolov pridnenom povlačnom mrežom - koćom, izrazito destruktivno djeluje na život u moru i morsku bioraznolikost. "U mrežama pridnenih koća završava sve što im se nađe na putu, uključujući ugrožene i zaštićene životinjske vrste" - napominju Prijatelji životinja. Dodaju da su u posljednjih 65 godina koćarice s pridnenim koćama odbacile preko 400 milijuna tona životinja koje nisu bile namijenjene ulovu, bilo u mrtvom ili umirućem stanju.

"Pridneno koćarenje iznimno osiromašuje riblja naselja, odstranjuje morsku travu, devastira koraljne grebene, podvodne šume algi i ostala staništa morskih životinja. Zabrana pridnenih koća smanjila bi takvu destruktivnu aktivnost i omogućila obnovu i očuvanje morskog dna te bi doprinijela zaštiti morske bioraznolikosti"  - apeliraju iz Udruge.

Prema nedavnom istraživanju znanstvenika objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, pridneno koćarenje ispušta istu količinu ugljičnog dioksida kao cijela zrakoplovna industrija. Rast ugljičnog dioksida u atmosferi i vodi dovodi do brže acidifikacije mora i oceana. Kiselost mora nepovoljno utječe na produktivnost i biološku raznolikost. Nestanak samo jedne vrste može se odraziti na cijeli morski ekosustav.

„Zabrana pridnenih koća nije samo korak prema očuvanju bioraznolikosti morskih vrsta, već i prema stvaranju održive budućnosti za naša mora i oceane" - poručuju Prijatelji životinja te pozivaju na potpisivanje peticije na www.zabranimo-koce.net

09.06.2023. 08:31:00
http://metro-portal.hr/za-zabranu-pridnevnih-koca/142689/