Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 09:10:41
ČINI SE LOGIČNIM

Za višak kilograma krivi su tanjuri

Saznajte koju su to pokazatelji da vas vaša vlastita kuhinja sabotira u namjeri da smršavite

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)

Kuhinja je vjerojatno glavna prostorija vašeg doma, ali istovremeno može biti i glavni krivac za višak kilograma s kojima se mučite. Vjerovali ili ne, sve od veličine tanjura s kojih jedete do sijalica u kuhinji ima utjecaja na to kako se hranite. Bar tako sugerira  jedna studija objavljena u časopisu Annual Reviews of Nutrition. Evo koji su pokazatelji da vas vlastita kuhinja sabotira u namjerama da smršavite ili zadržite liniju.

Veličina tanjura. Tanjuri su u 1970-ima bili puno manji nego danas. U suvremeno doba su porasli za čak 25 posto na 30 centimetara u promjeru. Kad biste jeli s tanjura koji je oko 25 centimetara u promjeru posluživali biste sebi samima oko 22 posto manje kalorija po obroku što u konačnici može značiti gubljenje oko 1 kilograma mjesečno. Bar tako tvrdi autor knjige "Miondless Eating" Brian Wansik. Ipak, oprez ako planirate kupiti nove tanjure - ako budu manji od 25 centimetara vrlo je vjerojatno da ćete pojesti dvije porcije.

Jako svijetlo. Vrlo jako svijetlo u kuhinji može povećati razinu stresa in a taj način stimulirati vaš apetit. Jest ćete brže i više. Opet, preslabo svijetlo nije ništa bolje. Rješenje je jednostavno - dok kuhate neka svijetla bude koliko želite, ali dok jedete neka ne svijetli više od 240 watta. Ovisno kakvo osvjetljenje imate, računica je prosta - pomnožite broj žarulja s brojem watta i neka ih svijetli onoliko da imate rezultat od 240 watta.

Nered. Kako kaže Peter Walsh, profesionalni dizajner i autor knjige "Does This Clutter Make My Butt Look Fat?", kuhinje često postanu prava odlagališta. Od pošte i računa do neopranog posuđa i svakojake brze hrane tu nema čega nema. U takvom neredu prije ćete se odlučiti za kolačiće i kekse, naručit ćete si pizzu nego što ćete prionuti kuhanju normalne hrane. Stoga, dovedite kuhinju u red. Odaberite jedno mjesto za poštu, račune i novine, nekoliko posuda koje koristite u pripravljanju jela stavite na dostupnije police i kuhinjske elementa. Najbolje je kad biste mogli kuhinju rezervirati isključivo za kuhanje i konzumiranje obroka. Bez TV-a, bez ostalih stvari koje bi vas mogle dekoncentrirati. Ako odvojite ostale aktivnosti od jedenja na vrijeme ćete registrirati pokazatelje koji vam javljaju da ste jeli dovoljno. Studije pokazuju da, ako vas nešto ometa, jedete i do 15 posto više nego li je potrebno.

Čaše su vam preširoke. Ljudi konzumiraju više slatkih i štetnih pića u kratkim a širokim čašama nego u visokim ali užim čašama, tvrdi jedna studija. To ja zato što se fokusiraju na visinu pića kad ga sipaju u čašu. Najbolje je da uske čaše koristite za gazirane sokove, a šire za vodu i ostala zdrava pića.

Velika pakiranja. Ako kupujete namirnice u ogromnim pakiranjima vrlo je vjerojatno da ćete praviti i veće porcije hrane. Istraživači su dokazali da pravimo i do 23 posto veće porcije kad kuhamo namirnice iz ogromnih pakiranja te jedemo i do dva puta više slatkiša iz većih vrećica nego kad u njima uživamo u manjim vrećicama.

Imate providne posude. Istraživanja pokazuju da čim ugledate primamljivu hranu postajete gladnijima, a istovremeno se luči više dopamina koji uzrokuje osjećaj ugode i može vas potaknuti da jedete više. Rješenje je da ono što možete "maskirati" svakako to i učinite. Spremajte slatku hranu u neprozirne posude i tegle i stavite ju na nedostupno mjesto, a povrće i zelenjavu stavite naprijed u frižideru.

Kuhinja vam je kao gradski trg. U prosjeku, današnje kuhinje sui  do 50 posto veće nego li su bile prije 35 godina, zbog čeka se u njima odvija više aktivnosti (gledanje TV-a, na primjer). Najnovije studije pokazale su da oni koji jedu gledajući TV konzumiraju više hrane i to rade češće - čak jedan čitav obrok više na dan. Laptopu i TV nije mjesto u kuhinji, kao ni telefonu. Između obroka neka u kuhinji svijetlo bude ugašeno. To je suptilan znak da je kuhinja "zatvorena".

18.01.2010. 09:10:41
http://metro-portal.hr/za-visak-kilograma-krivi-su-tanjuri/30879/